Index Vakbarát Hírportál

A lehető legkisebb darabjaira bontják a Horvátországban lezuhant magyar helikoptert

2023. június 23., péntek 20:19

A Horvátországban lezuhant magyar katonai helikopter balesetének vizsgálata folytatódik, a helikopter darabjait már az esti órák óta begyűjtötték, miután megtalálták az utolsó holttestet is – közölte pénteken a horvát Polgári Védelmi Szolgálat vezetője.

Mint arról beszámoltunk, a magyar légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési gyakorlatot teljesített a horvát légtérben szerdán, amikor az egyik helikopter három fővel a fedélzetén egyelőre tisztázatlan körülmények között Horvátország középső részén lezuhant.

A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásukkor pedig két katona holttestét találták meg. A harmadik katona holttestére csütörtök délután találtak rá a helikopter roncsa alatt. A tragédia hírére a Honvédelmi Minisztérium szerda délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közölte, hogy a baleset helyszínére utazik Böröndi Gábor vezérkari főnök.

Az Index.hr szerint pénteken a horvát hatóságok közölték, hogy jelenleg is tartanak a munkálatok a baleset helyszínén. Azon dolgoznak, hogy a magyar katonai helikopter alkatrészeit visszaszerezzék, majd egy szakértői vizsgálat következik.

„A horvát hadsereg, amely az eljárást végzi, nagy erőkkel van a helyszínen” – mondta a Horvát Televíziónak (HTV) Drazen Bilac, a Sibeniki Polgári Védelmi Szolgálat vezetője. Közölte azt is, hogy a hadsereg munkáját több tűzoltóegység is segíti.

Megpróbáljuk a lehető legkisebb darabjaira szedni az alkatrészeket, hogy azokat konténerekbe helyezzük, és ezeket továbbítjuk Zemunikba további szakértői vizsgálatra

– tette hozzá Drazen Bilac.

Az Index.hr emlékeztetett arra is, hogy a rendkívüli hőség, illetve a terepviszonyok nehezítik a helyszíni munkálatokat, a szakemberek elég nehezen férnek hozzá a gép maradványaihoz. 

Ez okozhatta a balesetet

A magyar honvédelmi miniszter azt is elárulta, hogy a gyakorlatot, amelyben a magyar légierő katonái részt vettek, a zadari légikiképző-központon tartották. A lezuhant Airbus H145-ös gép a honvédség legmodernebb helikoptere volt. Magyarország 2018-ban vásárolt meg egy húsz darabból álló flottát a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől.

Ezek a gépek voltak az első igazán nagy tételek a magyar kormány felpörgetett katonai beszerzései között: lépcsőzetes kifizetéssel összesen mintegy 100 milliárd forintot fizetett az új helikopterekért. A gépek a járulékos költségekkel és a személyzet kiképzésével együtt darabonként nagyjából 5 milliárd forintba kerültek. A rendkívüli sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a gépeket addig nem használják, amíg a vizsgálat le nem zárul. Arról azonban nem adtak tájékoztatást, hogy mekkora a kár.

Ahogy azt sem lehet tudni, hogy pontosan mi okozta a balesetet. Egyes feltételezések szerint a három magyar katonát szállító helikopter túlságosan alacsonyan szállt, és a gép nekiütközött egy szakadék felett kifeszített drótkötelnek.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón megerősítette: valóban vizsgálják, hogy ez okozta-e a balesetet. 

Rovatok