Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes termékekre figyelmeztet az Európai Unió

2023. június 23., péntek 11:08

Fulladást okozó plüssmackó, kiságy és balesetveszélyes nadrág is szerepel az Európai Unió termékekre vonatkozó sürgősségi riasztórendszerében.

Az Európai Unió sürgősségi riasztórendszerében több mint 37 termék szerepel június 19–25. között. A rendszerben olyan termékek szerepelnek, amelyek fulladást, sérülést, áramütést, betegséget vagy allergiát, akár tüzet okozhatnak.

A listán szerepel olyan plüssmackó, amely gyenge varratai miatt nem felel meg az uniós követelményeknek, hiszen így a gyermekek a töltelékanyaghoz könnyen hozzáférhetnek.

A listán olyan nadrág is szerepel, amelynek olyan hosszú zsinórjai vannak, hogy az már balesetveszélyes. A termék nem felel meg sem az általános termékbiztonsági irányelv követelményeinek, sem az EN 14682 európai szabványnak.

A nadrág hosszú funkcionális zsinórokkal rendelkezik, amelyeket a derékrészhez kell kötni. Csapdába eshetnek a gyermek különböző tevékenységei során, ami sérülésekhez vezet – írja közleményében az InfoCons.

A riasztórendszerben többek között egy kiságy is szerepel, amelynek lécei között a tér túl széles. A gyermek könnyedén beszorulhat, akár a nyaka is, ami könnyen fulladáshoz vezethet. A termék nem felel meg sem az általános termékbiztonsági irányelv követelményeinek, sem az EN 716–1 európai szabványnak.

Rovatok