Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin utasítást adott Jevgenyij Prigozsin likvidálására

2023. június 24., szombat 19:15

Kreml-közeli források szerint meddő tárgyalások zajlottak az orosz vezetők és Jevgenyij Prigozsin között. Az orosz elnök a hadiállapot bevezetésére készülhet, de el akarja kerülni a vérontást, és pont ezért adott utasítást a Wagner-vezér likvidálására. Más értesülések szerint azonban még folynak a tárgyalások Prigozsin és a Kreml között.

Az esetleges moszkvai harcok megelőzése érdekében Vlagyimir Putyin utasította az orosz biztonsági erőket, hogy likvidálják Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-zsoldoscsoport vezetőjét és alapítóját – ezt írta nemrég a The Insider egy orosz vezérkarhoz közel álló forrásra hivatkozva.

A forrás beszámolója szerint az orosz hadseregnek nincs elegendő forrása ahhoz, hogy megakadályozza a Wagner-lázadók Moszkvába jutását, ezért az ukrajnai háborúból kimaradó egységeket, csecsen alakulatokat, a Nemzeti Gárdát (Roszgvardija) mozgósítják. 

Putyin el akarja kerülni a vérontást, ezért lett elsődleges célja Prigozsin likvidálása, hogy megszakítsa a Wagner-vezér kapcsolatát a zsoldosokkal, akiknek teljes körű amnesztiát ígér

– mondta a forrás.

Mindeközben a zsoldosok Prigozsin utasításaira várnak. „Várjuk a parancsot Prigozsin parancsnoktól. Úgy tudjuk, hogy a Nemzeti Gárda és a hadsereg megtagadta a parancsot, minket azonban arra utasítottak, hogy készüljünk fel a várható harcra” – mondta egy, az ukrajnai háborút is megjárt zsoldos. 

Tárgyalások is voltak

Egy Putyinhoz közeli forrás szerint a Kreml kezdetben tárgyalásokat kezdeményezett Prigozsinnal, közvetlenül a lázadás bejelentését követően. 

Kapott egy telefont az elnöki adminisztrációtól, de nem közvetlenül Putyintól, amelyben kiutat kínáltak neki, és azt javasolták, hogy minden kommunikációját megtévesztésnek és manipulációnak állítsák be

– mondta az informátor, aki szerint Prigozsin elutasította az ajánlatot, ami arra késztette Putyint, hogy elrendelje az ellene indított büntetőeljárást és a helyzet határozottabb kezelését.

A Kreml hadiállapotot is bevezethet

A közösségi médiában fellelhető információk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök már a hadiállapot bevezetésére készül. Más katonai bloggerek azonban arról írnak, hogy még mindig folynak a Kreml és a Wagner-csoport közötti tárgyalások. A tárgyalások eredményeiről azonban nem jelentek meg információk. 

A hadiállapot bevezetéséről egyelőre nem jelentek meg hivatalos információk, de Moszkvában már terrorellenes műveleti rendszert hirdettek, hétfőre pedig munkaszüneti napot rendelnek el annak érdekében, hogy minimalizálják a kockázatokat. Eközben a RIA Novosztyi szerint Putyin aláírt egy olyan rendeletet, amely szigorítja a fellépést azok ellen, akik megszegik a törvényeket hadiállapot idején.

A lépés példa nélküli lenne, ugyanis hadiállapotot még az ukrajnai konfliktus miatt sem rendeltek el eddig Oroszországban – bár időről időre felmerült, hogy megtehetik ezt. 

Moszkvában készültség van 

Az orosz főváros polgármestere azt kérte a moszkvai lakosoktól, hogy maradjanak otthon.

A városi hatóságok magas készültségben vannak, a helyzet nehéz

– mondta Szergej Szobjanyin, hozzátéve, hogy a város egyes részeit és útjait lezárják a forgalom elől.

A konfliktus dióhéjban

Jevgenyij Prigozsin, az ukrajnai háborúban részt vevő Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy a táborai ellen támadást rendelt el. Prigozsin szerint a Wagner-harcosok bevonultak az oroszországi Rosztov városába. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyveres lázadásnak nevezte a történteket, és kemény fellépést helyezett kilátásba Prigozsinnal szemben.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta: a céljuk kizárólag az, hogy megdöntsék az orosz katonai vezetést. Sokan azonban ennek ellenére is katonai puccsként értékelték a történteket. Egy dolog biztos: élet-halál harc zajlik jelenleg Oroszországban. 

Az oroszországi fejleményeket egy külön cikkben is percről percre követjük szombaton az Indexen. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. szeptember 16-án. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok