Index Vakbarát Hírportál

Letiltották a Pride-dekorációkat, sztrájkba kezdtek a dolgozók

2023. június 25., vasárnap 10:52

Több amerikai nagyvárosban tartanak Pride-felvonulásokat, a gigaméretű kávéházlánc dolgozói dekorációkkal készültek az eseményre, több üzletvezető azonban megtiltotta ezek kihelyezését. Háromezer alkalmazott kezd sztrájkba a döntés miatt.

Amerika-szerte a Starbucks 150 üzletében háromezren nem veszik fel a munkát jövő héten, miután betiltotta főnökük a szolidaritásukat kifejező molinók, zászlók kihelyezését, és az LMBTQ-s kitűzők használatát, sőt van ahol el is távolíttatták ezeket a kávézók vezetői – tudta meg a Reuters.

Több nagyvárosban, így New Yorkban, San Franciscóban, Chicagóban és Seattle-ben is lesznek a Pride-hónap alkalmából felvonulások.

A Starbucks vezetősége azt állítja, hogy támogatják üzleteikben az esemény megünneplését, ha azt a biztonsági előírások betartásával teszik alkalmazottaik. 

A szakszervezet kiemelte: az is a sztrájk céljai közé tartozik, hogy méltányosabb munkaszerződésekkel kedvezőbb bérezést és juttatásokat biztosítsanak a dolgozóknak. 

A kávéházlánc kilencezer egységet üzemeltet, a sztrájk bejelentése után 2,5 százalékot zuhantak részvényei.

Közben az amerikai Target kiskereskedelmi bolthálózat vezetése is arról számolt be, hogy kénytelenek voltak levenni polcaikról Pride-termékeket, miután sok konzervatív vendég szóváltásba keveredett emiatt a dolgozóikkal, valamint a forgalmukban is visszaesést tapasztaltak.

New York vezetősége több mint 50 vállalatnak küldött levelet az ügyben, arra kértek tőlük választ, hogyan kezelik az ebből eredő vállalati kockázatokat, és hogyan támogatják LMBTQ-mozgalomhoz tartozó dolgozóikat. 

Rovatok