Index Vakbarát Hírportál

Egy rasszista magazin főszerkesztőjét nevezték ki a legolvasottabb francia hetilap élére

2023. június 25., vasárnap 14:47

Az újságírók sztrájkja miatt nem jelent meg vasárnap Franciaország vezető hetilapja. Az új főszerkesztő korábban egy bevándorlásellenes magazint vezetett, amely pénzbírságot is kapott rasszista írásaiért.

Nem jelent meg vasárnap a Le Journal du Dimanche (JDD), Franciaország vezető hetilapja vasárnap, mert a lap újságírói sztrájkkal tiltakoznak az új főszerkesztő kinevezése ellen, aki korábban egy szélsőjobboldali újságnál dolgozott – írja a Reuters. A hetilap tulajdonosa, a Lagardere francia médiacsoport Geoffroy Lejeune-t nevezte ki a JDD új főszerkesztőjének, aki a Paris Matchhez távozó Jerome Begle-t váltja.

Lejeune korábban a Valeurs Actuelles magazint vezette, amely a bevándorlásellenes címlapjaival kavart port a francia közéletben, 2022-ben pénzbírságot kaptak rasszista írásuk miatt. A leghevesebb indulatokat azzal keltették, amikor egy baloldali, színesbőrű politikust rabszolgaként ábrázoltak.

A főszerkesztőváltás két héttel az után történt, hogy az Európai Bizottság lehetőséget biztosított a Lagardere felvásárlására a francia milliárdos Vincent Bollore által irányított Vivendi (VIV.PA) médiakonglomerátumnak. A vállalat tulajdonában van már a CNews hírcsatorna, amely konzervatív fordulatot hajtott végre azóta, hogy  Bollore átvette az irányítást. A csatornai műsorvezetői a műsorokban rendet követelnek, és rendszeresen bevándorlásellenes megjegyzéseket tesznek. A CNews hírcsatornát egyre többen hasonlítják az amerikai konzervatív csatornához, a Fox Newshoz. 

Reagált a francia kormány

Megértem a szerkesztőség aggodalmait. Jogi értelemben a JDD azzá válhat, amivé csak akar, addig a pontig, amíg betartják a törvényeket, de a köztársaság értékeit figyelembe véve hogy is ne lehetne aggódni? 

– tette fel a kérdést Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter. 

A Riporterek Határok Nélkül vezetője elítélte a történteket, úgy véli, hogy brutális módszerrel próbálják érvényesíteni a tulajdonosok akaratát a szerkesztőség felett, ami ellentmond az újságírás alapvető szabályainak. 

Rovatok