Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mekkora összeggel egészítik ki az Európai Békekeretet

2023. június 26., hétfő 13:57

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa luxembourgi ülésén fogadta el az erről szóló határozatot. A kiegészítéssel az Európai Békekeret teljes pénzügyi kerete meghaladja a 12 milliárd eurót – tudatták közleményükben.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa azzal indokolta a döntést, hogy ezzel az Európai Békekeret pénzügyi fenntarthatóságát és kiszámíthatóságát biztosítják, amivel elősegítik, hogy az Európai Unió képes legyen gyorsan reagálni a válságok és konfliktusok megelőzésére. 

Az uniós tagországok külügyminiszterei aláhúzták: a határozat biztosítja, hogy meglegyen az unió finanszírozási kerete ahhoz, hogy továbbra is konkrét katonai támogatást nyújthasson partnerei fegyveres erőinek. 

Az Európai Békekeretet 2021 márciusában hozták létre a közös kül- és biztonságpolitika katonai és védelmi ügyekkel kapcsolatos valamennyi fellépésének finanszírozására a konfliktusok megelőzése, a béke megőrzése, valamint a nemzetközi biztonság és stabilitás megerősítése céljából.

A nemzetközösségnek ez olyan intézkedések finanszírozását is lehetővé teszi, amelyek célja a nem uniós országok, valamint a regionális és nemzetközi szervezetek katonai és védelmi kérdésekkel kapcsolatos kapacitásainak megerősítése. Létrejötte óta ez a második alkalom, hogy az EU növelte a keret finanszírozását.

Az eszköz keretében az EU eddig hét egymást követő támogatási csomagon keresztül támogatta az ukrán fegyveres erőket, valamint számos más országot, köztük Mozambikot, Grúziát, Moldovát, Bosznia-Hercegovinát, Szomáliát, Nigert, Mauritániát, Libanont és Jordániát – adta hírül az MTI.

Az EPF támogatta az afrikai vezetésű béketámogató műveletek katonai erőit és a többnemzetiségű katonai egységeket is.

Rovatok