Index Vakbarát Hírportál

Gyilkos fegyverek szállításáról beszélgetett Joe Biden és Zelenszkij

2023. június 26., hétfő 12:28

A Wagner-csoport lázadásáról és nagy hatótávolságú rakéták szállításáról beszélgetett egymással vasárnap este telefonon Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán államfő azt mondta, „inspiráló” beszélgetést folytatott az amerikai vezetővel. Joe Biden többek között a nagyobb hatótávolságú fegyverek szállításáról is egyeztetett kollégájával – írja a Der Spiegel.

„A világnak most nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, amíg a nemzetközi rend helyre nem áll” – hangsúlyozta Voldoimir Zelenszkij.

Elmondása szerint a jövő hónapban Vilniusban sorra kerülő NATO-csúcstalálkozóról is beszélgetett Joe Bidennel. Mint ismert, Ukrajna a lehető legrövidebb időn belül szeretne a NATO tagja lenni, de ebben a kérdésben nagyon megosztottak a tagok.

Edgars Rinkevics, Lettország újonnan megválasztott elnöke az European Pravdának adott interjújában rámutatott, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának legfőbb akadálya nem Magyarország, hanem az országok szélesebb körének bizonytalan álláspontja.

„Számos tagállam nincs tisztában azzal, hogy mi a teendő abban a helyzetben, amikor egy háborúban álló állam csatlakozni kíván a szövetséghez, és hogy ez mit jelent az Észak-atlanti Szerződés ötödik, a kollektív védelemről szóló cikkelye szempontjából” – jegyezte meg a politikus.

Edgars Rinkevics szerint sok országnak nincs válasza erre a kérdésre, ezért nem történt eddig előrelépés az ügyben, miközben a szövetség más tagjaival tárgyaltak.

Ukrajna „mindent megtesz annak érdekében, hogy a csúcstalálkozónak valódi tartalma legyen” – mondta az ukrán elnök. Az ellenkezőjéről szóló előrejelzések ellenére Kijev továbbra is reménykedik abban, hogy meghívást kap a védelmi szövetséghez való csatlakozásra, említi meg a német kiadvány.

Joe Biden amerikai elnök Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt és Andrzej Duda lengyel elnököt is felhívta vasárnap. „Pozitív tárgyalások folynak, amelyek jelenleg mindannyiunk számára nagyon fontosak” – mondta sejtelmesen Zelenszkij.

Ukrajna szerint az oroszok az atomerőmű megtámadására készülnek

Vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy az oroszok kidolgozták és jóváhagyták a zaporizzsjai atomerőmű elleni terrortámadás forgatókönyvét.

„Megosztottam partnereinkkel a birtokunkban lévő hírszerzési információkat az oroszok forgatókönyvéről. Nagyon konkrét lépéseket kell tennünk – mindannyiunknak az egész világon –, hogy megakadályozzuk a nukleáris katasztrófákat” – mondta az államfő.

Volodimir Zelenszkij ezután hangsúlyozta, hogy a világ figyelme a zaporizzsjai atomerőműnél fennálló orosz fenyegetésre „még mindig nem elégséges”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok