Index Vakbarát Hírportál

Halálos szerek lephetik el a magyar drogpiacot

2023. június 26., hétfő 06:58

Az olcsó és egyszerűen előállítható szintetikus kábítószerek robbanásszerű terjedésére figyelmeztet az illegális drogpiacokon az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) vasárnap éjjel közzétett éves jelentésében.

A bécsi székhelyű ENSZ-hivatal szerint mindez komoly hatással lehet a drogkereskedelemre és halálos következményekkel az illegális szerek fogyasztóira.

Az UNODC adatai szerint 2021-ben világszerte 296 millió kábítószer-fogyasztót tartottak nyilván, akik közül 13,2 millióan fecskendővel juttatták be szervezetükbe a drogot.

Előbbi adat 23 százalékos növekedést jelent a megelőző évtizedhez képest, míg az utóbbi 18 százalékkal magasabb az eddig becsültnél.

Mindeközben a kábítószerek okozta egészségi problémákkal küzdők száma 39,5 millióra emelkedett, ami 45 százalékos növekedést jelent egy évtizeden belül.

A jelentés kitér arra is, hogy Afganisztánban az országos kábítószer-tilalom hatására jelentősen zsugorodott a korábban növekvő ópiumtermelés. Ez egyrészt globális távlatban előnyös, másrészt viszont a helyi földműveseket sújtja egyéb jövedelemforrások hiányában.

Afganisztánban mindemellett globális trend is megmutatkozik tekintettel arra, hogy a dél-ázsiai ország a régió egyik legjelentősebb metamfetamin-termelőjeként is ismert. Ez utóbbi illegális szer az egyik leggyakrabban előforduló szintetikus drog.

A „cheap and easy” jelige alapján a jelentés éppen arra figyelmeztet, hogy kezdenek uralkodóvá válni a szintetikus drogok, amelyek olcsó és egyszerű előállításukkal átrendezhetik a kábítószerek piacát azzal, hogy a hangsúly most eltolódhat ezek gyártása felé.

A főleg Észak-Amerikában jelen lévő fentanil további példa arra, hogy a szintetikus kábítószerek terjedése milyen drasztikus és halálos hatással bírhat.

2021-ben mintegy 90 ezren vesztették életüket Észak-Amerikában kábítószer-túladagolásban, írja az MTI.

A halálesetek túlnyomó többsége a fentanilhoz köthető, amely ötvenszer erősebb a heroinnál és mintegy százszor hatásosabb, mint a morfium, és egyre több esetben használják már kábítószerek „felütésére”, ami gyakran halálos következményekkel jár.

Az európai térségre vonatkozóan a jelentés megállapítja, hogy az ukrajnai háború ugyan megszakította a kokain és heroin hagyományos csempészútvonalait,

de a globális trend itt is jelen van azzal, hogy a konfliktus következtében kiszélesedhet a szintetikus drogok termelése és kereskedelme.

A háború és kábítószerek együttes jelenléte a Szahara déli peremén húzódó, afrikai Száhel-övezetben is megfigyelhető, ahol az illegális kereskedelem mindenekelőtt a térségben tevékenykedő lázadó és szélsőséges csoportok egyik bevételi forrását jelenti.

Rovatok