Index Vakbarát Hírportál

Egy gróf váltja a magyar nevű német nagykövetet Moszkvában

2023. június 26., hétfő 06:13

Az arisztokrata, szabaddemokrata Alexander Graf Lambsdorff lesz Németország új moszkvai nagykövete. Oroszország jóváhagyta kinevezését.

A gróf nyáron váltja tisztségében a szintén nemesi származású, magyar keresztnevű nagykövetet. Géza Andreas von Geyr utódja lesz, aki 2019 óta töltötte be a posztot. Von Geyr Münchenben született, és a többi között Budapesten tanult történelmet.

Németország oroszországi képviseletének vezetése az egyik legbonyolultabb diplomáciai poszt Moszkva ukrajnai inváziójának kezdete óta – emlékeztetett a Deutsche Welle. Az év elején Oroszország kiutasított több német diplomatát, arra hivatkozva, hogy a lépés válasz egy hasonló berlini döntésre.

Áprilisban már tömegesen küldték haza az orosz diplomatákat Németországból. A tényleges szám nem derült ki, Moszkva azonban nyomban válaszlépéseket lengetett be.

„Jelentősen korlátozni fogjuk a Németországot Oroszországban képviselő diplomaták maximális létszámát. Erről április elején már tájékoztattuk is a német nagykövetet” – közölte akkor Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Május végén derült ki, hogy Moszkva nagymértékben redukálta az orosz területen dolgozó német diplomaták létszámát – százakat utasítottak ki júniustól, a diplomaták mellett tanárokat és kulturális dolgozókat, például a német kultúrát és nyelvet külföldön népszerűsítő Goethe Intézet tanárait és munkatársait is.

A német külügy bírálta Oroszország határozatát, amit „egyoldalúnak, észszerűtlennek és érthetetlennek” neveztek.

Ilyen körülmények között érkezik rövidesen Moszkvába Alexander Graf Lambsdorff.

Ősi család

A vezetéknév ismerősen csenghet. A nagybátyja, Otto Graf Lambsdorff tapasztalt politikusként hosszú ideig szövetségi gazdasági miniszter volt a hetvenes és nyolcvanas években. Hozzá hasonlóan Alexander is a neoliberális FDP egyik vezéralakja.

A nemesi család a 15. század elején a nyugati Vesztfáliából vándorolt ki a balti térségbe. A Lambsdorffoknak kiterjedt birtokaik voltak a mai Lettország és Észtország területén. A férfiak – tisztként – az Orosz Birodalom szolgálatában tűntek ki.

Alexander Lambsdorff egyik felmenője, Matthias von der Wenge Lambsdorff gróf orosz tábornok volt, akinek I. Sándor orosz cár 1817-ben örökös nemesi rangot adományozott. A család fél évszázaddal később uralkodói engedéllyel a Porosz Királyságban a Wenge bárója és a Lambsdorff grófja címet viselhette.

Alexander édesapja, az 1935-ben született gróf Hagen Lambsdorff a Szovjetunió összeomlása után, 1991-től az első német nagykövet volt Lettországban, később pedig, 1999-től 2001-ig Prágában képviselte hazáját.

Alexander Lambsdorff feleségének, Franziskának az ereiben is kék vér csörgedezik: édesapja Werner von Klitzing, édesanyja pedig a Wiedi Osterlind hercegnője. Alexandernek és Franziskának két gyermeke született.

Hiba volt a britek uniós tagsága

Az új német moszkvai nagykövet jelenleg parlamenti képviselő, a Bundestag tagja, ahol a liberálisok frakcióvezető-helyettesi tisztségét tölti be. Az 56 éves politikus korábban a külügyben szolgált, 2003 és 2004 között az orosz ügyek szakértőjeként.

Azt megelőzően 2000–2003 között Alexander Lambsdorff volt a washingtoni német nagykövetség sajtóattaséja.

Az Európai Parlamentnek három cikluson át, 2004 és 2017 között volt a tagja.

Mandátuma vége felé, az EP alelnökeként fogadta Fodor Gábort és Szent-Iványi Istvánt, akik arra kérték: Németország és az EU ne Magyarországot büntesse az Orbán-kormány politikája miatt.

A Magyar Liberális Párt képviselői a találkozón hangsúlyozták, nem a magyar emberek, hanem az Orbán-kormány a felelős azért, hogy az ország nem veszi ki a részét az európai szolidaritásból.

Lambsdorff keményen ellenezte Törökország uniós csatlakozását, és a tárgyalások felfüggesztését követelte mindaddig, amíg a török kormány vissza nem tér az EU irányvonalához. Recep Tayyip Erdoğan akkori miniszterelnököt azzal vádolta, hogy az Izraellel kapcsolatos nyilatkozataiban „fegyveres retorikával” érvel. Magyarázatul hozzátette, hogy Törökország „éles Izrael-ellenes kirohanásaival nem szerez barátokat Európában”.

Miután David Cameron brit miniszterelnök 2011-ben megvétózta az európai adósságválság kezelésére irányuló uniós szerződésmódosítást, Lambsdorff magvasan annyit mondott: „Hiba volt a briteket felvenni az Európai Unióba.”

De nem kímélte saját hazáját sem. Amikor Angela Merkel kormánya úgy döntött, hogy tartózkodik a Biztonsági Tanács határozatától, amely engedélyezte volna a katonai erő bevetését Líbiában több mint egy évtizede, Lambsdorff nem kertelve bírálta FDP-s képviselőtársát, az akkori német külügyminisztert, Guido Westerwellet azzal érvelve, hogy „Németország szavazatának elmaradása meggyengítette az Európai Uniót”.

(Borítókép: Alexander Graf Lambsdorff 2017. szeptember 25-én. Fotó: Maurizio Gambarini / Picture Alliance / Getty Images)

 

Rovatok