Index Vakbarát Hírportál

Egy nő az utolsó pillanatban adta át a helyét a fiának a Titan tengeralattjárón

2023. június 26., hétfő 15:05

A Titan tengeralattjáróban utazó 19 éves Suleman Dawood világrekordra készült a merülőhajó fedélzetén, ugyanis ő akart lenni az első, aki kirakja a Rubik-kockát 3700 méterrel a tenger alatt, a Titanic roncsainál.

Shahzada Dawood vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman együtt merültek le többed magukkal a Titan merülőhajó fedélzetén, hogy megnézzék a Titanic roncsait. A 19 éves fiúnak a család beszámolója szerint nem volt kedve a vállalkozáshoz, de, hogy édesapja kedvére tegyen, beleegyezett az útba. Shahzada Dawood fiatalkora óta a Titanic történetének megszállottja volt, és szerette volna saját szemével is megnézni a roncsokat.

BBC interjút készített a vállalkozó feleségével, a fiú édesanyjával, aki lányával együtt a tengeralattjárót támogató hajón volt, amikor elvesztették a kapcsolatot a merülőhajóval. Christine Dawood elmondta, abban a pillanatban nem értette, hogy ez pontosan mit jelent, de a java még csak ezt követően jött.

Elmondása szerint eredetileg azt tervezték, hogy ő és a férje merül majd a Titanic roncsaihoz, de az utazás akkor a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Ezért úgy döntött, hogy inkább átengedi a lehetőséget a fiának, Sulemannak.

A nő arról is beszélt, hogy a fia annyira szerette a Rubik-kockát, hogy mindenhová magával vitte, és gyakran azzal kápráztatta el a járókelőket, hogy 12 másodperc alatt kirakta azt. Ezért elhatározta, hogy megdönti a világrekordot azzal, hogy kirakja a Rubik-kockát a tenger mélyén a Titanic roncsainál.

Christine Dawood a tengeralattjáró merülése előtt percekről azt mondta, hogy megölelték egymást, és még viccelődtek is a családdal. Elmondása szerint nagyon örült, hogy a férje és a fia végre megteszik azt, amire már oly régóta vágytak.

Azt hiszem, akkor vesztettem el a reményt, amikor átléptük a 96 órát

– fogalmazott a nő.

A tengeralattjáró eltűnése után ugyanis a hajó üzemeltetője, az OceanGate Expeditions közölte, hogy a Titan 96 órányi oxigénkészlettel rendelkezik vészhelyzet esetére.

Hozzátette, hogy csak ekkor tájékoztatta a családot is, és azt írta nekik, hogy felkészült a legrosszabb eshetőségre. Mint mondta, lányában, a 17 éves Alinában egészen addig élt a remény, míg meg nem érkezett a parti őrség hívása, miszerint megtalálták a Titan roncsait.

Suleman és apja, Shahzada Dawood mellett három másik személy is meghalt a fedélzeten: Stockton Rush, a Titan tulajdonosa, az OceanGate 61 éves vezérigazgatója, az 58 éves brit üzletember, Hamish Harding és a 77 éves Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-kutató.

Rovatok