Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor csúcstalálkozóval kezdi a hetet

2023. június 26., hétfő 07:10

Orbán Viktor is részt vesz a V4 pozsonyi csúcstalálkozóján hétfőn, ahol az ukrajnai háború mellett arról is szó lesz, hogy július elsején Csehország átveszi a soros elnökséget Szlovákiától.

A szlovák fővárosban tárgyalnak hétfőn a Visegrádi Együttműködés tagállamai, amelyen a Magyar Nemzet értesülése szerint Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. A napirenden szerepel egyebek mellett az ukrajnai háború, valamint az is, hogy Csehország július elsején átveszi a soros elnökséget Szlovákiától.

Mint írják, az országcsoport vezetői még az energiabiztonság és a zöldátállással kapcsolatos kihívások kérdéséről is tárgyalnak Pozsonyban.

A soros elnökség átvételével kapcsolatban már javának zajlanak az előkészületek. Szlovákia elnöksége június 30-án jár le, július elsejétől ezt a posztot már Csehország tölti be.

Prága korábban már ismertette, hogy a következő egy évben az emberi kapcsolatokra, a gazdaság és az üzleti élet összekapcsolására, valamint az Ukrajna elleni orosz háborúra fogja fektetni a hangsúlyt.

Jens Lipavsky cseh külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy olyan országokkal szeretnének jobb kapcsolatot teremteni, amelyek ugyanabban a régióban élnek és ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint ők.

Emellett kilátásba helyezték a katonai együttműködés elmélyítését is, és szeretnének tárgyalni az Ukrajnának nyújtott segítségről is.

Orbán Viktor hétfő délelőtt közösségi oldalán is megosztott egy bejegyzést a pozsonyi csúcsról. A magyar miniszterelnök közös képen szerepel Mateusz Morawiecki lengyel–, Petr Fiala cseh– és Ódor Lajos szlovák miniszterelnökkel.

Rovatok