Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka bejelentette: náluk van Jevgenyij Prigozsin

2023. június 27., kedd 16:19

Emellett arról is beszélt, hasznos lenne, ha a belarusz hadseregben olyan alakulatok lennének, mint a Wagner-magánhadseregben.

Annak ellenére, hogy Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára egy sajtótájékoztatón nemrég arról beszélt, a Kremlnek semmi információja nincs arról, hol lehet a hétvégén 30 órán keresztül tartó lázadást kirobbantó Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin, a Belaruszt közel 30 éve irányító Aljekszandr Lukasenka ennél már többet árult el.

Az elnök bejelentette, hogy Prigozsin megérkezett Belaruszba

– tudósított a belarusz állami hírügynökség, a Belta Telegram-csatornája.

A bejegyzés szerint Jevgenyij Prigozsin megkapta azokat a biztonsági garanciákat, amiket a hétfői napon megígértek neki, bár azt nem részletezik, hogy ezek pontosan mik voltak.

A rövid poszt azzal zárul, hogy Lukasenka a belarusz védelmi miniszterre hivatkozva arról beszélt, egyetért Viktor Hreninnel, és szerinte hasznos lenne, ha Belarusz hadseregében lenne egy Wagnerhez hasonló egység.

Egyetértek, beszéljen vele!

– fogalmazott Lukasenka ezzel kapcsolatban.

Reggel érkezhetett Prigozsin Minszkbe

Mint korábban megírtuk, Prigozsin még péntek este jelentette be a szabadság menetét, aminek a célja az orosz katonai vezetés lecserelése lett volna. De állítólag a Belaruszt 30 éve vasmarokkal irányító Aljekszandr Lukasenka közvetítésével végül letett tervéről, így 200 kilométerre Moszkvától inkább megállította zsoldosseregének menetét, miközben párszor összecsaptak az orosz katonákkal.

Prigozsin azóta csak egyszer jelentkezett a nyilvánosságban, amikor egy 11 perces hangfelvételben többek között a lázadását csak egy demonstrációnak nevezte. Viszont akkor még továbbra sem lehetett tudni, hol tartózkodhat a Wagner-vezér.

A leginkább őt szállító RA-02795 lajstromjelű gép kedd reggel landolt egy Minszk-közeli katonai repülőtéren.

A Wagner-vezér repülőgépe a Flightradaron elérhető nyilvános adatok szerint 7 óra 40 perckor landolt, amit utána egy másik, Szentpétervárról induló privát repülőgép követett 7 óra 58 perckor.

Elméletileg szabadon távozhat Belaruszba, de még tárgyalnak róla

A nem hivatalos alku szerint Prigozsin szabadon távozhat Belaruszba, de mint arról a Meduza értesülései alapján beszámoltunk, Putyin aligha fog megbocsátani neki, így

a Kreml még gondolkodik azon, milyen új szerep háruljon a Wagner-vezérre,

és erről a lap értesülései szerint tárgyalni fognak. Elképzelhető, hogy a két repülőgépen Prigozsin mellett orosz tisztviselők érkezhettek a belarusz fővárosba, ahol épp erről beszélgetnek. Ám jelenleg ez csak feltételezés, mert Lukasenka erről nem beszélt.

Putyin sajtótitkárja, Peszkov a BBC tudósítása szerint kedden arról beszélt, hogy a megállapodás végrehajtása folyamatban van, és szerinte Vlagyimir Putyin mindig megtartja a szavát.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követi az Index is, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsin 2023. június 24-én. Fotó:  Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok