Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Nem vehetik el a soros elnökséget, bár a politikában nincs lehetetlen

2023. június 27., kedd 14:14

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a 2024. júliusában kezdődő, Magyarország által betöltött uniós soros elnökségre váró feladatokról beszélt az InfoRádióban. Szerinte lesznek politikai támadások, de egyetlen tagállam sem támogatja a magyar elnökség elvételét.

Navracsics Tibor korábban úgy fogalmazott: a jövőre kezdődő magyar uniós elnökség a tapasztalat elnöksége lesz.

Amikor 2024. július 1-jén Magyarország már második alkalommal az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait fogja ellátni, akkor az Európai Unió legtapasztaltabb kormányfője fogja irányítani, hiszen Orbán Viktor a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök most már az unióban, illetve a kormánynak több olyan tagja is van, aki a 2011-es első magyar európai uniós elnökségben is részt vett, méghozzá meghatározó szerepet játszott

– indokolta most meg az InfoRádióban kijelentéseit.

De, mint kiderült, új és nehezebb feladatai is lesznek Magyarországnak, ugyanis a mostani, 2024 júliusában kezdődő európai uniós elnökség egybeesik az uniós intézmények tisztújításával is, mert 2024. június 9-én európai parlamenti választásokat tartanak.

Júliusban alakul meg az új Európai Parlament, majd ősszel az új Európai Bizottság is, végül az év végén az Európai Tanács, az állam- és kormányfők testülete is új elnököt választ magának.

„A hagyományos szakpolitikai feladatok mellett az intézményi megújulást is irányítania vagy legalábbis támogatnia kell majd a magyar uniós elnökségnek” – mondta.

A politikában minden előfordulhat

Mint megírtuk, június 1-jén az Európai Parlament megszavazta, hogy Magyarország alkalmatlan a soros elnökségre. A Magyarország elleni állásfoglalásra 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel és 33-an tartózkodtak.

Navracsics Tibor szerint nyilvánvalóan lesznek politikai támadások az ellenérdekelt politikai erők részéről, de úgy véli, hogy Magyarország el tudja látni ezt a feladatát. 

Most is be kell bizonyítanunk, hogy meg tudjuk oldani, tudunk pártatlan közvetítők lenni az egymással konfliktusban álló felek között, már csak azért is, mert ez az ország presztízse szempontjából is nagyon fontos, hiszen jelentős mértékben javíthatja a Magyarországról kialakított képet

– mondta a miniszter.

Az állásfoglalás megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát, hogy 2024-ben betöltse az unió soros elnöki tisztét.  Emellett 24 pontban sorolja azokat a kifogásokat, amelyekkel a testület szerint hazánk megsérti a  jogállamiságot és az alapvető jogokat, illetve utal velünk szemben az uniós források befagyasztására.

Az Igazságügyi Minisztérium egyik közleményében később arról írt, hogy az Európai Tanács részéről semmilyen ellentétes jelzés nem érkezett arról, hogy 2024 júliusától Magyarország tölti be az unió soros elnökségét.

Az uniós elnökség elvonásáról, amit az Európai Parlamentben is kezdeményeztek, Navracsics Tibor azt mondta: 

Én nem tudom elképzelni. Jogilag egyáltalán nem fordulhat elő, bár a politikában nincs lehetetlen. Tehát attól még, hogy jogilag lehetetlen valami, politikailag előfordulhat, de én nem tudom elképzelni. Egyetlen tagállam sem támogatja ezt az ötletet, az Európai Parlamentről pedig tudjuk, hogy meglehetősen sajátos szabályrendszerrel mozgó intézményről van szó, ráadásul egy választási kampány már el is indult, szeptembertől az egyre intenzívebb lesz, én ezt a kijelentést a választási kampány részének tartom

– fogalmazott Navracsics.

Rovatok