Index Vakbarát Hírportál

Előkerült a bizonyíték, államtitkokat fecsegett ki Donald Trump

2023. június 28., szerda 06:15

A CNN birtokába jutott hangfelvétel arra enged következtetni, hogy Donald Trump volt amerikai elnök titkos iratokat mutatott be illetéktelen személyeknek.

A 2021 nyarán készült felvétel kulcsfontosságú bizonyíték lehet a Donald Trump ellen folytatott eljárásban, amit a titkos iratok nem megfelelő kezelése miatt indítottak ellene.

A felvétel tartalmaz egy olyan pillanatot, amikor Donald Trump mintha azt jelezné, hogy a kezében egy titkos Pentagon-dokumentumot tart, amely Irán megtámadásának terveit tartalmazza.

A felvételen a papír zörgése is hallható, majd Donald Trump a következőt mondja az illetéktelen füleknek:

Ezeket a papírokat a hadsereg készítette, és nekem adták. Elnökként feloldhattam volna a titkosítását, de erre már nincs lehetőségem. Szóval ez még mindig titok.

Donald Trump és az exelnök tanácsadói ezek után Hillary Clintonon kezdtek viccelődni. „Hillary bizonyára mind kinyomtatta volna” – mondta az egyik alkalmazottja, mire Donald Trump azt mondta: „Nem, ő elküldte volna Anthony Weinernek.” Erre mindannyian nevetésben törtek ki – írja a The Guardian.

Ártatlannak vallotta magát

Donald Trump a hónap elején ártatlannak mondta magát a bíróságon az otthonában tárolt minősített iratok ügye miatt ellene felhozott vádakban kedden Floridában.

Mint írtuk, összesen 37 vádpontban gyanúsítják Donald Trump volt amerikai elnököt, hogy titkos amerikai dokumentumokat rejtett el floridai birtokán, például annak zuhanyzójában, illetve dísztermében, valamint hogy hazudott a nyomozó hatóságoknak. 

A vád szerint ezután megpróbálta megakadályozni a dokumentumok kezelésével kapcsolatos vizsgálatot. Donald Trump, aki 2024-ben ismét indul az amerikai elnökválasztáson, tagadta vétkességét.

A Donald Trump elleni vizsgálatok felügyeletére az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész a volt elnököt többi között az igazságügyi szervek munkájának akadályozásával, a hatóságok félrevezetésével és a kémkedésről szóló törvény megsértésével vádolja.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images)

Rovatok