Index Vakbarát Hírportál

Vallásgyalázó tevékenységre adtak engedélyt Svédországban

2023. június 28., szerda 16:59

Hivatalos engedélyt adtak a svéd rendőrök egy polgárnak arra, hogy a helyi mecset előtt, nyílt színen gyújtsa fel a muszlimok szent könyvét, a Koránt. A rendfenntartó szervek korábban több hasonló próbálkozást tiltottak be, most mégis engedélyt adtak a provokatív tevékenységre, mivel korábbi döntéseiket hibásnak ítélte meg a bíróság.

A The Local jelentése szerint Stockholm főmecsetje előtt tervez nyilvános könyvégetést a 37 éves Salwan Momika. A muszlim vallás szent könyvét, a Koránt szeretné összetépni és lángra lobbantani a háromnapos Eid al-Adha ünnep kezdetén, amikor a muzulmánok összegyűlnek. A rendőrség az engedély megadásáról szóló írásbeli határozatában azt írta, hogy az égetéssel kapcsolatos biztonsági kockázatok:

nem olyan jellegűek, amelyek a hatályos jogszabályok alapján indokolnák a kérelem elutasítását.

Az engedélyt két héttel azután adták meg, hogy a svéd fellebbviteli bíróság elutasította a rendőrség döntését, amiben megtagadta az engedélyt két stockholmi tüntetésre, ahol Korán-égetést is terveztek.

Egyszer már pórul jártak

A rendőrség akkor biztonsági aggályokra hivatkozott, miután a januárban Törökország nagykövetsége előtt történt könyvégetés hetekig tartó tüntetéseket és a svéd áruk bojkottjára való felhívásokat eredményezett, továbbá hátráltatta Svédország NATO-taggá válását. Törökország akkor azért akadályozta a NATO-ba való jelentkezését Svédországnak, mert szerinte Stockholm nem lépett fel kellőképpen az általa „terroristáknak” tartott kurd csoportok ellen, továbbá kiemelten sérelmezte, hogy a rendőrség engedélyezte a januári tüntetést.

Ezt követően a rendőrség megtiltotta a Korán-égetéssel kapcsolatos két további tüntetésre vonatkozó kérelmet.

Az egyiket egy magánszemély, a másikat egy szervezet adta be, egyiket sem hagyták jóvá. A fellebbviteli bíróság június közepén mégis úgy döntött, hogy a rendőrség tévedett, amikor ezeket betiltotta, mondván, hogy a rendőrség által felvetett „rend- és biztonsági problémák” nem állnak „kellően egyértelmű kapcsolatban a tervezett eseménnyel”.

A szerdai demonstrációra vonatkozó kérelmet ugyanaz a magánszemély nyújtotta be, akinek az előző kérelmét elutasították. Salwan Momika a kérelemben a következőképp fogalmazott:

A stockholmi nagy mecset előtt akarok tiltakozni, és meg akarom mutatni a véleményemet a Koránról… Széttépem a Koránt és elégetem.

A rendőrség az engedély jóváhagyásakor figyelmeztette a kérelmezőt, hogy tartsa magát a tűzgyújtásra vonatkozó aktuális szabályokhoz. Jelenleg Stockholm egész területén tűzgyújtási tilalom van érvényben a fokozott erdőtűzveszély miatt. A rendőrség szerdán közölte, erősítést hívtak az ország minden részéről, hogy a közrendet fenntarthassák az események alatt.

A svéd politikusok bírálták a Korán-égetéseket, de egyúttal határozottan kiálltak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

Rovatok