Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor nagyon örül a görög választások eredményének

2023. június 28., szerda 19:09

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Kiriákosz Micotákisz görög kormányfőnek a választási győzelméhez.

„Kérem, engedje meg, hogy ezúton gratuláljak önnek az Új Demokrácia párt választási győzelme és a Görög Köztársaság miniszterelnökévé történt ismételt kinevezése alkalmából. Az elmúlt években sokat tettünk azért, hogy Magyarország és Görögország kapcsolatai barátiak legyenek. Ebben a nemzetközi kihívásokkal teli időszakban a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésünk jelentősége különösen felértékelődik” – írta Orbán Viktor Kiriákosz Micotákisznak. 

A magyar miniszterelnök örömét fejezte ki, hogy folytatni tudják a korábban megkezdett közös munkát, és tovább erősíthetik a kétoldalú kapcsolataikat az illegális bevándorlás megállítása, az energiaellátás biztosítása és a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának támogatása területén – írja az MTI.

A jobboldal győzött Görögországban

Kiriákosz Micotákisz nyerte az előrehozott parlamenti választásokat Görögországban. Micotákisz egyebek között erős gazdasági növekedést ígért, amely lehetővé tenné a fizetések emelését és az egészségügyi rendszer reformját.

Az athéni belügyminisztérium közlése szerint Micotákisz Új Demokrácia (ND) pártja a szavazatok 40,5 százalékát tudhatja magáénak, és ezzel abszolút többséget szerzett a 300 tagú törvényhozásban.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015–2019) által vezetett Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 17,8 százalékát kapta.

Rovatok