Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon bíznak legkevésbé Joe Bidenben

2023. június 28., szerda 19:34

Lengyelország és Izrael a leginkább Amerika- és Biden-barát ország a Pew Research felmérése szerint, míg Magyarország a legkevésbé.

A Pew Research Center most megjelent elemzése az Egyesült Államok és Joe Biden népszerűségére összpontosít 23 észak-amerikai, európai, közel-keleti, távol-keleti, afrikai és latin-amerikai országban. A jelentés feltárja az Egyesült Államok világban betöltött szerepének megítélését külföldön és az amerikai társadalom köreiben egyaránt.

Elnökségének harmadik évében Joe Biden amerikai elnök többnyire pozitív kritikákat kap a nyilvánosságtól szerte a világon. A Pew Research Center új felmérése szerint a vizsgált 23 országban a megkérdezettek 54 százaléka bízik Bidenben, míg 39 százalékuk tekinti negatívnak a tevékenységét.

Az Egyesült Államokra vonatkozó általános vélemények is nagyrészt pozitívak: az 59 százalékos mediánérték pozitív megítélést ad az Egyesült Államoknak, beleértve Lengyelországot vagy Izraelt, ahol ez az érték kiugróan magas.

Magyarország az egyetlen olyan ország a felmérésben, ahol a megkérdezettek kevesebb mint fele látja pozitívan az Egyesült Államokat.

Nagy a különbség a lengyel és a magyar nézetek között

Amerika fellépései a világpolitika nagyszínpadán gyakran formálják az ország globális imázsát, és ahogy a felmérés rávilágít, az Egyesült Államok külpolitikájával kapcsolatos közvélemény gyakran összetett, az emberek látják az amerikai hatalmi politika pozitív és negatív oldalait is.

Az emberek túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok beavatkozik más országok ügyeibe. 82 százalékuk véli úgy, hogy az USA sokszor beavatkozik a többi állam belügyeibe. A legtöbben (61 százalék) azonban úgy vélik, hogy az Egyesült Államok tevékenysége hozzájárul a békéhez és a stabilitáshoz világszerte.

Az USA-ról alkotott vélemények különösen pozitívak Lengyelországban (93 százalék) és Izraelben (87 százalék). Az Egyesült Államok lengyelországi megítélése az ukrajnai háború kezdete után drámaian javult, és idén is rendkívül magas.

A legtöbben bíznak Bidenben, bár az országok között jelentős különbségek vannak. A felmérésben ugyanakkor két kiugró érték is van, amely a lengyel és magyar nézeteket állítja szembe egymással.

A legmagasabb bizalmi indexe (83 százalék) Lengyelországban van az amerikai elnöknek, míg ez a mutató Magyarországon a legalacsonyabb (19 százalék).

Nem Magyarország az egyetlen NATO-tag, amely korlátozott mértékben bízik Bidenben. A megkérdezettek körülbelül fele nyilatkozott úgy Spanyolországban, Franciaországban, Görögországban és Olaszországban, hogy nem bíznak az amerikai elnökben.

Sokan úgy látják, hogy az Egyesült Államok a többi fejlett országhoz hasonló különféle társadalmi kérdésekben, de vannak, akik szerint az ország kevésbé toleráns, és veszélyesebb hely az élethez.

Az amerikaiak is kritikusak önmagukkal szemben

A felmérésben az amerikaiakat is megkérdezték, hogyan vélekednek saját országukról. A külvilághoz képest az amerikaiak nagyobb valószínűséggel tekintik az Egyesült Államokat toleránsnak és demokratikusnak, és dicsérik Amerika szerepét a világ ügyeiben. Ugyanakkor a megkérdezettek kevésbé tartják politikailag stabilnak az Egyesült Államokat.

A republikánusok és az inkább velük szimpatizálók kicsit több mint fele szerint az Egyesült Államok toleránsabb (54 százalék) és demokratikusabb (51 százalék), mint a többi fejlett ország. A demokraták és a feléjük hajló bizonytalanok viszont sokkal kevésbé vallják ezt a nézetet, és nagyobb valószínűséggel tekintik az Egyesült Államokat hasonlónak más országokhoz.

Ami a biztonságot illeti,

a demokraták sokkal nagyobb arányban (43 százalék) gondolják úgy, hogy az Egyesült Államok veszélyesebb hely a többi fejlett országnál, mint a republikánusok (21 százalék).

Mind a republikánusok, mind a demokraták úgy vélekednek, hogy az Egyesült Államok ugyanolyan vallásos, mint más nemzetek. A politikai stabilitásról alkotott nézet a két párt között nagyjából hasonló.

(Borítókép: Joe Biden. Fotó: Jim Watson-Pool / Getty Images)  

Rovatok