Index Vakbarát Hírportál

A nyomozók házkutatás tartottak az Európai Parlament volt alelnökénél

2023. június 29., csütörtök 13:51

Eva Kaili házában, a testvére otthonában, illetve egy olyan házban vizsgálódtak a hatóságok, ahol a volt EP-alelnök és élettársa, a szintén gyanúsított Francesco Giorgi egy ingatlancéget működtetett.

Összesen három, Eva Kailihoz köthető athéni ingatlannál tartottak razziát – számolt be erről a Politico.

A görög a házkutatásokkal egy időben a brüsszeli hatóságok engedélyezték a korrupcióval vádolt volt EP-alelnök számára, hogy utazhasson a schengeni övezetben.

A házkutatásokat egy európai nyomozási parancs alapján hajtották végre.

A hatóságok Kaili házában, a testvére otthonában, illetve egy olyan házban vizsgálódtak, ahol Kaili és élettársa, a szintén gyanúsított Francesco Giorgi egy ingatlancéget működtetett. A belga ügyészség végezte a házkutatásokat és számítógépeket foglalt le.

Nem csak korrupció történhetett

A lap azt is ismerteti, hogy Athénban hétfőtől szerdáig zajlottak a házkutatások. A volt brüsszeli vezető ügyvédei bejelentették: Eva Kaili a hazájába nem akart még visszatérni, pedig szabadon mozoghat a schengeni övezeten belül. 

Tavaly decemberben Kaili azzal került a hírekbe, hogy elsők között vették őrizetbe a Katarral kapcsolatos brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban.

Az EP volt szocialista alelnöke ellen korrupció vádjával indult eljárás, miután csaknem 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le nála a belga hatóságok brüsszeli lakásán tartott házkutatások során.

Ám nem csak korrupcióval vádolják, a vád szerint százezer eurót csalhatott el az EP-től asszisztensein keresztül hamis kifizetésekkel, és kenőpénzt is elfogadhatott. Eva Kaili továbbra is ártatlannak vallja magát.

Rovatok