Index Vakbarát Hírportál

Ismét fokozódik a feszültség Koszovóban

2023. június 29., csütörtök 19:51

A koszovói kormány két szerb szervezetet is terrorszervezetté nyilvánított. A döntést azzal indokolták, hogy ez a két szervezet felelős a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erő, a KFOR megtámadásáért, amelyben magyar katonák is szolgáltak.

„Két Koszovóban tevékenykedő szerb szervezetet terrorszervezetté nyilvánított csütörtökön a koszovói kormány” – olvasható Albin Kurti kabinetjének csütörtöki közleményében.

A miniszterelnök a kormányülésen kijelentette, hogy a Civil Védelem (Civilna zastita) és az Északi Brigád (Severna brigada) nevű szerb szervezetek magas szintű és közvetlen fenyegetést és veszélyt jelentenek Koszovóra és az ország alkotmányos rendjére nézve.

Indoklása szerint ez a két csoport felelős a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erő, a KFOR katonáinak, valamint újságíróknak és más civileknek a megtámadásáért. Albin Kurti közölte, hogy a csoportok tagjai terrorista elemeket is tartalmazó akciókat hajtottak végre, amikor fegyverrel támadtak rá katonákra és civilekre.

A támadásban békefenntartó magyar katonák is megsérültek. A két csoport terrorszervezetté nyilvánítását Xhelal Svecla belügyminiszter kezdeményezte néhány napja, miután bejelentette, hogy az észak-koszovói Zvecanban egy belgrádi rendszámú autóban egész fegyverarzenált, maszkokat és golyóálló mellényeket találtak. Mivel a Civil Védelem nevű szervezet tagjai katonai kiképzésen estek át a korábbi években, a koszovói kormány szerint tevékenységük veszélyt jelent az országra nézve.

A koszovói törvények szerint terrorizmusért legalább ötévi börtönbüntetés szabható ki, ha azonban egy terrorcselekmény közben valaki súlyosan megsebesül, az elkövetőre legalább tízévnyi, halált okozó terrortámadás elkövetőjére pedig minimum tizenöt évnyi börtönbüntetés vár – írja az MTI.

Toborzásért és kiképzésért tizenöt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, míg ha valakit egy terrorista szervezet vezetésében találnak bűnösnek, akkor húsz évig terjedő börtönbüntetésre, valamint félmillió euróig (több mint 185 millió forint) terjedő pénzbüntetésre számíthat.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint a Civil Védelem és az Északi Brigád nevű szervezet tagokat toborzott, és kiképzett szerbiai katonai bázisokon annak érdekében, hogy Koszovóban helyi és nemzetközi szervezetekre támadjanak.

Úgy tűnt, hogy enyhül a feszültség

Koszovóban május végén zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Később felfegyverkezett koszovói rendőrt fogott el a szerb rendőrség Dél-Szerbiában. A rendőrök szabadon bocsátásáért, a feszültség enyhítéséért Orbán Viktor miniszterelnök is közbenjárt Alekszandar Vucsics szerb elnöknél. 

Alekszandar Vucsics szerb elnök az imént arról tájékoztatott, hogy a múlt heti találkozónkon megfogalmazott kérésemnek megfelelően a szerb hatóságok hamarosan kiengedik az őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt. Nagyra értékeljük Vucsics elnök lépését ebben a súlyos kihívásokkal terhelt időszakban. Ez a lépés világos bizonyítéka a szerb és a magyar nemzet közötti mély barátságnak és a két ország közötti stratégiai együttműködésnek

– írta közösségi oldalán Orbán Viktor. 

A koszovói hatóságok szerint az elfogott rendőrök egy illegális csempészútvonal közelében voltak, amikor elfogták őket. Aleksandar Vucsics szerint a rendőrök az ország területén belül tartózkodtak, és bűncselekményt akartak elkövetni.

Rovatok