Index Vakbarát Hírportál

John Travoltával üzent Orbán Viktor Brüsszelnek

2023. június 29., csütörtök 14:36

„Mi történt a költségvetéssel, hol van a pénz?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor miniszterelnök a Twitter-oldalán.

Orbán Viktor egy ikonikus John Travolta GIF-fel ellátott bejegyzést tett közzé. A posztban pedig arról írt, hogy még csak két év telt el az unió hétéves költségvetéséből, és „Brüsszel kifogy a pénzből”. Majd ezt követően a kormányfő feltette azt a kérdést is, hogy ez mégis hogyan fordulhatott elő. 

Mi történt a költségvetéssel, hol van a pénz?

– tette fel a kérdést a miniszterelnök, majd a bejegyzésében megjelölte az Európai Bizottság hivatalos Twitter-oldalát is.

Egyenesen Brüsszelből üzent a kormányfő

Orbán Viktor a Facebook-oldalán is közzétett egy videót, amelyben azt állítja, hogy a csőd szélére sodorták az Európai Uniót. A kormányfő a miniszterelnöki csúcstalálkozóra érkezett Brüsszelbe, ahol „egyetlen dolgot kérdez most mindenki: Hová lett a pénz?”

Kiemelte, hogy a bizottság benyújtott egy költségvetés-módosítási javaslatot, és újabb súlyos 100 milliárdok befizetését kéri a tagállamoktól. „Adódik a kérdés, hogy jöhetett létre ez a helyzet? Hogyan sodorhatták a csőd szélére az Európai Uniót?” A miniszterelnök a követkető nagyobb tételeket sorolta fel:

Hozzátette, „a magyar álláspont világos, tudni akarjuk, mire költötték el azt a rengeteg pénz, amit eddig adtunk, utána választ várunk arra kérdésre, kik felelősek azért, hogy a csőd szélére jutott az Európai Unió.”

Épp most zajlik az EU-csúcs

Mint ismert, a napokban több olyan témáról is egyeztetnek az EU-tagállamok állam- és kormányfői, amelyek hatással lehetnek az ukrajnai háborúra. Ilyen például az Európai Békekeret (EPF) költségvetésének 3,5 milliárd eurós megemelése. De ami ennél is fontosabb lehet Zelenszkijéknek: az EU vezetői az ukrajnai háború békés rendezéséről is tárgyalnak.

Június 29-én, csütörtökön Brüsszelben találkoznak ismételten az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői, hogy részt vegyenek az Európai Tanács ülésén. A legutóbbi, március 23–24-i után ez lesz az első EU-csúcs, a tagállamoknak pedig több fontos témában is dűlőre kell jutniuk.

A kétnapos ülés egy munkaebéddel kezdődik, amelyen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a meghívott, akivel az ukrajnai háború legutóbbi eseményei mellett a katonai szervezet és az Európai Unió együttműködéséről is tárgyalnak.

A múlt hétvégi, mindössze 30 óráig tartó oroszországi lázadás mellett vélhetően az erre adandó uniós és NATO-válaszról is egyeztetnek. A héten Stoltenberg arról beszélt, hogy még korai lenne konklúziót levonni Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér lázadásáról és Belaruszba való költözéséről, de a NATO szerinte erős és egyértelmű üzenetet küldött Moszkvának és Minszknek.

Rovatok