Index Vakbarát Hírportál

Silvio Berlusconi lánya vezeti tovább a volt olasz miniszterelnök eurómilliárdokat érő birodalmát

2023. június 29., csütörtök 21:05

Silvio Berlusconi lányát megerősítették a volt olasz miniszterelnök által alapított holding élén. A döntés a kiszámíthatóság és a folytonosság jele.

A Fininvest SpA részvényesei újból Marina Berlusconit, a holding ügyvezőjét nevezték ki a vállalat elnökének. A részvényesek a döntés meghozatalával párhuzamosan 100 millió eurónyi osztalék kifizetését is jóváhagyták. A holding vezérigazgatója pedig Danilo Pellegrinó marad – írja a Bloomberg

A befektetők szoros figyelemmel kísérik a holding vállalati struktúrájának alakulását már azelőtt is, hogy nyilvánosságra hoznák Silvio Berlusconi végrendeletét. A volt olasz miniszterelnök 61 százalékos részesedéssel rendelkezett a vállalatban, és mind az öt gyermeke kisebbségi tulajdonnal bírt. 

A Fininvesthez tartozik Olaszország fő kereskedelmi műsorszolgáltatója, az MFE-MediaForEurope NV, valamint az ország egyik legnagyobb kiadói csoportja, az Arnoldo Mondadori Editore SpA-t és az AC Monza labdarúgóklub is. Emellett 30 százalékos részesedést tud magáénak a Banca Mediolanum SpA-ban. Tavaly a Fininvest mintegy 3,8 milliárd eurós árbevételt jelentett, a nettó nyereség azonban a mintegy 40 százalékkal 200 millió euróra csökkent.

A rekorder

Ahogyan arról már beszámoltunk, 86 éves korában meghalt Silvio Berlusconi, a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke. Silvio Berlusconit a milánói San Raffaele kórházban érte a halál. Az egykori miniszterelnök leukémiás volt.

Silvio Berlusconi milánói középosztálybeli családban született. Apja egy kisebb bank alkalmazottja volt. Gyermekkora a második világháború idejére esett, s mivel apja antifasiszta volt, a családnak a közeli Svájcban kellett bujkálnia. Silvio egy szalézi szerzetesek által fenntartott középiskolában végzett, majd a Milánói Állami Egyetemen szerzett diplomát 1961-ben.

Rovatok