Index Vakbarát Hírportál

Emberi maradványokra leltek a Titan búvárhajó roncsaiban

2023. június 29., csütörtök 09:00

Az amerikai parti őrség jelentése szerint emberi maradványokat találtak a Titan tengeralattjáró roncsaiban.

A másfél hete eltűnt Titan búvárhajó roncsait magyar idő szerint szerda este hozták felszínre. A búvárhajó egy pilótával és négy utassal a fedélzetén az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz tartott, de hirtelen elvesztette a kapcsolatot az ellátóhajóval.

A mentőcsapatok egy Connecticut állam nagyságú területen kutattak a búvárhajó után.

Az eltűnt Titan tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó öt ember feltehetően azután halt meg, hogy a hajó „katasztrofális balesetet szenvedett” – közölte június 22-én a tengeralattjárót üzemeltető vállalat közleményében csütörtök este.

A maradványokat az amerikai orvos szakértők vizsgálják meg – olvasható a parti őrség közleményében – írja a BBC.

A katasztrófa okainak kivizsgálása még a kezdeti szakaszban van. A nyomozást vezető Jason Neubauer közölte: az elsődleges cél a hasonló katasztrófák jövőbeni megelőzése a biztonság növelésére vonatkozó javaslatok formájában, ugyanakkor a nyomozó bizottság mérlegelésén múlik, hogy tesz-e indítványt polgári vagy büntetőjogi lépések megtételére.

A vizsgálat jelenleg a bizonyítékok összegyűjtésének szakaszában tart, zajlik a tenger mélyén összeroppant jármű maradványainak összegyűjtése, együttműködve a kanadai Új-Fundlandon fekvő kikötőváros, St. John hatóságaival – közölte a nyomozás vezetője.

Rovatok