Index Vakbarát Hírportál

Ecstasyval is gyógyítják a depressziót Ausztráliában hamarosan

2023. június 30., péntek 21:45

Ausztrália szombattól engedélyezi az ecstasy és a hallucinogén gombák gyógyászati célú felhasználását egyes mentális betegségek gyógyítása reményében – jelentette be a terápiás célú gyógyszereket felügyelő ausztrál hatóság (TGA).

A TGA kísérletei után ezek a szerek viszonylag biztonságos minősítést kaptak „orvosilag ellenőrzött környezetben” történő felhasználás esetén.

A társadalombiztosítással szerződésben álló pszichiáterek ezentúl felírhatják ezeket a pszilocibin, illetve MDMA néven ismert pszichoaktív szereket poszttraumatikus stresszben és bizonyos fajta depresszióban szenvedő pácienseiknek.

Gyógyszerek helyett drogok

Kanada és az Egyesült Államok egyes tagállamai is engedélyezték már korábban a gombákban található pszilocibin és az MDMA (ecstasy) gyógyászati célú alkalmazását, de kizárólag klinikai kísérletek céljaira, illetve különleges engedélyek birtokában.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Kanada egyik tartományában több kemény drogot – köztük a heroint – is dekriminalizáltak.

Az ausztráliai döntés támogatói abban reménykednek, hogy sikerül döntő áttörést elérni egyes mentális betegségek gyógyításában.

Mike Musker, a Dél-ausztráliai Egyetem mentális egészséggel és az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó kutatója megerősítette, hogy a pszilocibin a depresszió, az MDMA pedig a poszttraumás stressz elleni harcban lehet eredményes.

A kutató szerint

az MDMA „a kapcsolat érzését” nyújtja a pácienseknek, ami megkönnyíti a terapeutával való kapcsolatteremtést és a traumás tapasztalatok megosztását.

A pszilocibin lelki-szellemi hatása pedig „megváltoztathatja a beteg önképét és életét, és kis szerencsével ismét visszatérhet az életkedve”.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az új módszer nem kockázatmentes, és a betegeket még a programban való részvétel előtt figyelmeztetni kell az esetleges mellékhatásokra.

Rovatok