Index Vakbarát Hírportál

Oroszországban ismét elmebetegeknek tekintik a melegeket

2023. június 30., péntek 06:12

Egy új törvény szerint ezentúl kórházakban kezelik azokat, akiknek nemi identitása eltér a többségétől. A nemzetközi osztályozás már 1987-ben törölte a homoszexualitást a mentális zavarok listájáról.

Az orosz klinikákon hamarosan szexológusok dolgoznak, hogy segítsenek a „betegeknek legyőzni” a homoszexualitást és a különböző szexuális „mentális zavarokat” − áll az egészségügyi minisztérium rendeletében, amely a Kreml legújabb támadása a „nem hagyományos életmód” ellen − írja a Reuters hírügynökség. 

A július 1-jén hatályba lépő rendelet az LMBT-jogok elleni fellépés közepette született, amelyeket Vlagyimir Putyin elnök a nyugati országok erkölcsi hanyatlásának bizonyítékaként igyekezett beállítani, amelytől Oroszországot meg kell védeni.

Az ilyen szakemberek segítségére akkor van szükség, ha valaki ki akar gyógyulni a frigiditásból, az impotenciából vagy a szexuális viselkedés olyan megsértéseiből, mint a fetisizmus, a mazochizmus és a szadizmus

− írta az orosz parlament hivatalos lapja.

A Putyin által aláírt rendelet értelmében a szakemberek segítenek a betegeknek a „nem szokványos preferenciák, például az autoerotika, a homoszexualitás, a bestialitás” kezelésében is − írta a lap.

A mentális zavarokat összefoglaló kézikönyv, a DSM 1987-ben törölte a homoszexualitást a mentális zavarok listájáról. Oroszország 1999-ben tette ezt meg.

Tavaly decemberben azonban Putyin törvényt írt alá, amely kiterjeszti az úgynevezett „LMBT-propaganda” népszerűsítésére vonatkozó korlátozásokat, gyakorlatilag betiltva a leszbikusok, melegek, biszexuálisok vagy transzneműek viselkedésének vagy életmódjának bármilyen nyilvános kifejezését Oroszországban.

A hatóságok ezt és régebbi törvényeket már alkalmaztak a melegfelvonulások leállítására és melegjogi aktivisták őrizetbe vételére.

Rovatok