Index Vakbarát Hírportál

Kábítószert, fegyvereket és náci jelképeket foglaltak le egy szélsőjobboldali osztrák motorosbandánál

2023. június 30., péntek 11:33

Több száz fegyvert, kábítószert, valamint náci zászlókat és relikviákat foglalt le az osztrák rendőrség egy szélsőjobboldali csoporthoz köthető ingatlanokban. A rendőrségi akció hétfőn történt, de a hivatalos részleteket csak csütörtökön közölték.

Az osztrák hatóságok összesen 13 ingatlant kutattak át Felső- és Alsó-Ausztria tartományaiban, valamint letartóztattak hat embert. A rendőrség a fegyverek és náci jelképek mellett kábítószert és több mint egymillió euró (több mint 370 millió forint) készpénzt is talált, amelyek mind a szélsőjobboldali csoport birtokában voltak.

A rendőrök 35 hosszú lőfegyvert, 25 géppisztolyt, 100 pisztolyt, több mint ezer fegyveralkatrészt és 400 jelzőfegyvert foglaltak le 

– közölte a belügyminisztérium. Hozzátették, a nyomozók gránátvetőket és több mint 10 ezer lőszert is találtak.

A belügyminisztérium tisztviselői közölték, még 2022 decemberében jutott tudomásukra, hogy a Bandidos nevű nemzetközi motoroscsoport Ausztriában terjeszkedik. A minisztérium szerint hasonló fejlemények történtek Svájcban, amik erőszakos összecsapásokhoz vezettek a Bandidos és a Hell’s Angels között.

„A vizsgálatokból kiderült, hogy a jobboldali szélsőségek gyakran jelennek meg a motorosbandáknál” – mondta Omar Haijawi-Pirchner, az ország hírszerző ügynökségének (DSN) vezetője. Hozzátette, Ausztriában a szélsőjobboldali szcéna egyre inkább militarizálódik.

A rendőrség szerint 

a letartóztatott emberek közül néhányan szoros kapcsolatban állnak az Object 21 nevű szélsőjobboldali bűnszövetséggel.

A BBC hangsúlyozza, Ausztria szigorúan tiltja a náci jelképek és eszmék terjesztését. A törvények minden olyan tevékenységet tiltanak, amelyek a Harmadik Birodalmat dicsőítik. Ebbe beletartozik a náci vagy neonáci emléktárgyak birtoklása is.

Ausztriát, amely Adolf Hitler szülőhazája volt, 1938-ban csatolták a náci Németországhoz.

Rovatok