Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor migrációs háborúról beszélt, az EB elnöke szerint év végére lezárják a paktumot

2023. június 30., péntek 20:41

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós csúcsot lezáró sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy mire számítanak.

„A migráció közös kihívás, amely közös európai válaszokat igényel, az Európai Unió leköszönő svéd elnöksége kiváló munkát végzett abban a tekintetben, hogy létrejött az általános álláspont a migrációs és menekültügyi reformokkal kapcsolatban, így arra számítunk, hogy a paktumot sikeresen lezárjuk az év végére” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken Brüsszelben, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját lezáró sajtótájékoztatón.

A politikus azt emelte ki, hogy az új paktum középpontjában „az emberi kétségbeesést kihasználó” embercsempészek és emberkereskedők bűnszövetkezeteinek felszámolása áll, továbbá a legális migrációs útvonalak kialakítása, amelyeket a bizottság az unión kívüli országokkal kialakított partnerségek megerősítésével hozna létre.

Ugyanakkor célunk, hogy fokozzuk az együttműködést ezekkel az országokkal az embercsempészet ellen, továbbá az illegális migránsok visszaküldése, de világos koncepcióval rendelkezünk a tehetséggondozó partnerségek támogatásáról is, tehát az Európába vezető legális migrációs utakról

– húzta alá Ursula von der Leyen.

Reggeli cikkünkben arról számoltunk be, hogy Magyarország és Lengyelország csütörtök éjjel közösen blokkolt egy nyilatkozatot a migrációs paktummal kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában többek között úgy fogalmazott, hogy „a tegnapi nap során és tegnap éjszaka migrációs háború zajlott a tanácsteremben”.

Rovatok