Index Vakbarát Hírportál

Tollak, amelyek többet látnak a világ eseményeiből, mint egy egyszerű halandó

2023. július 1., szombat 21:42

A brit miniszterelnök olyan olcsó tollat használ, amelynek eltüntethetők a nyomai. Az amerikai elnök méregdrágát, és abból is tucatnyit egy-egy alkalommal.

Rishi Sunak rendszeresen egy radírozható töltőtollal jegyzetel, és ezzel írja alá a hivatalos dokumentumokat. Az ilyen íróeszköz használata a Downing Street visszaéléseire ad lehetőséget – vetette fel a The Guardian.

A miniszterelnökről több olyan fotó készült már pénzügyminiszter korában is, amelyen az eldobható Pilot V töltőtollat használja. Legutóbb, két hete ezzel jegyzetelt a kabinet ülésén. Ezzel a tollal fényképezték le még nemzetközi csúcstalálkozókon, többek között az európai politikai közösség június elején Moldovában tartott megbeszélésén.

A töltőtoll az Egyesült Királyságban 4,75 fontba, kétezer forintba kerül. Úgy hirdetik, hogy tintája nyomtalanul törölhető. A japán írószergyártó szerint

eszményi azok számára, akik tintával tanulnak írni, mert ha hibáznak, a tinta a hagyományos tintaradírral eltüntethető.

Sunak gyakorlata azért ad okot aggodalomra, mert kézzel írt feljegyzéseit törölhetik a kormányzati levéltárból – például független vizsgálatok előtt. A Downing Street felhívta a figyelmet, hogy a radírozható töltőtollat közbeszerzésen vásárolták, és széles körben használják a Whitehallban is, többek között a minisztériumok állandó titkárai.

A korábbi brit miniszterelnökök írásos feljegyzései szolgáltak alapvető forrásul a történészek számára, akik részletesen feltárták a kormányzat belső működését a kulcsfontosságú időszakokban.

Margaret Thatcher kézzel írott feljegyzéseiből kiderült például, hogy a bányászsztrájk idején milyen vészhelyzeti intézkedéseket tervezett, és az is, hogy a kabineten belül milyen nézeteltérések voltak a Falkland-szigeteki invázióra adott válaszlépésekkel kapcsolatban.

Az amerikai elnökök tucatnyi tolla

Az amerikai elnökök kivétel nélkül tartós tintával ellátott tollat használnak, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy a betűk idővel törlődnek, elhalványulnak, vagy hogy kárt tesz bennünk a hő és a nedvesség.

Az utóbbi időben a Fehér Ház íróasztalán a Pilot V-nél jóval drágább, aranyozott Cross Century II toll vár az elnökre, aki ezzel látja el kézjegyével a dokumentumokat.

Ha pedig az irat történelminek számít, akkor az elnök előtt hagyományosan tucatnyi Cross Century sorakozik – amint ez a CNN felvételén is jól látszik.

Joe Biden például mindegyiket a kezébe vette. A szokás szerint ezeket a tollakat azoknak adományozzák, akiknek a történelmi dokumentum létrejöttében fontos szerepük volt.

A feledése homályába merült, hogy a tradíciót melyik elnök kezdte.

A fintorgó király

Sunakot korábban több olyan fotón is megörökítették, amelyen hagyományos töltőtollal írta alá a dokumentumokat. Ezek egyike volt például egy Indiával kötött gazdasági megállapodás még 2020 októberében, amit pénzügyminiszterként szignált.

A Downing Street bennfentesei váltig állítják, hogy a miniszterelnök minden jegyzetét megőrzi, Sunak sajtótitkára pedig leszögezte:

A miniszterelnök soha nem használta és nem is használná a törlési funkciót.

A kormányt egyébként nemrégiben az átláthatóság hiánya miatt bírálták azok után, hogy bírósághoz szándékozott fordulni. Így kívánta megakadályozni, hogy bárki hozzáférjen a járvány idején a WhatsApp révén megosztott belső üzenetekhez – bár a kormányfő köre azt állította: nincs semmilyen titkuk.

Rishi Sunak seen using erasable-ink pens on official documents and in meetings https://t.co/nagjzV9Agy

— The Guardian (@guardian) June 27, 2023

A The Guardian ezzel szemben feltárta, hogy a Sunak-kormány az év első három hónapjában a folyamatban levő ügyek csupán egyharmadáról adott teljes körű tájékoztatást. A 11 597 „megoldható kérésből” csupán 3895-re adtak hiánytalan választ.

„Amikor a politikusokba vetett bizalom a mélypontra süllyed, a miniszterelnököt a törölhető tintával aláírt hivatalos dokumentumai a földről a mélybe taszíthatják” – jegyezte meg az új gyakorlatról Tom Brake, egy civil kutatószervezet igazgatója, volt liberális képviselő.

Az aláírással egyébként Károly királynak is meggyűlt a baja. Az Indexen megosztott felvételből az is kiderül, mi váltotta ki uralkodóhoz nem méltó, furcsa grimaszát.

(Borítókép: Rishi Sunak 2022. május 19-én. Fotó: Alex Kraus / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok