Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért a holland király országa rabszolga-kereskedelemben játszott szerepéért

2023. július 1., szombat 20:01

Hollandia királya hivatalosan bocsánatot kért országának a rabszolga-kereskedelemben játszott szerepéért, és kijelentette, hogy személyesen is érintettnek érzi magát az ügyben.

Hollandia a 17. században vált gyarmatosító nagyhatalommá, és a világ minden táján birtokolt területeket. A holland rabszolga-kereskedők több mint 600 ezer rabszolgát adtak el a gyarmatokról – írja a BBC.

Vilmos Sándor holland király szombaton a rabszolgaság eltörlésének 160. évfordulójának alkalmából beszélt Amszterdamban. Beszédében borzasztónak nevezte a rabszolga-kereskedelmet, hozzátéve, hogy a királyi család nem tett semmit annak megakadályozására.

A lap beszámolója szerint egy júniusban közzétett tanulmány szerint a holland uralkodók 1675 és 1770 között mintegy 545 millió eurónak megfelelő összeget kaptak azoktól a gyarmatoktól, ahol rabszolga-kereskedelem zajlott.

Vilmos Sándor elismerte, hogy az Orániai-ház uralkodói nem tettek semmit a rabszolgaság ellen, ezért hivatalosan is bocsánatot kért a „kristálytiszta mulasztásért”.

A király úgy fogalmazott, hogy bár nem beszélhet az egész nemzet nevében, de úgy véli, hogy a holland állampolgárok túlnyomó többsége támogatja az egyenlőségért folytatott harcot.

A mulasztás elismerése és a bocsánatkérés után együtt dolgozhatunk a gyógyuláson, a megbékélésen és a helyreállításon

– tette hozzá a király.

Rovatok