Index Vakbarát Hírportál

Mészárlás a moldovai reptéren, körözött bűnöző lövöldözött

2023. július 1., szombat 15:04

A hazájában egy banktisztviselő elrablásáért körözött, 43 éves tádzsik férfi két repülőtéri biztonsági munkatársat agyonlőtt, egy civil utast pedig megsebesített a moldovai nemzetközi repülőtéren Kisinyov mellett pénteken, miután nem engedték belépni az országba – közölték a helyi hatóságok.

Az őrizetbe vett feltételezett elkövető maga is súlyosan megsérült a támadásban, amely miatt rövid időre le kellett zárni a légikikötőt – tette hozzá a rendőrség. Ion Munteanu moldovai főügyész bejelentette, hogy

a lövöldözést terrortámadásként vizsgálják a hatóságok.

A nyomozók nem zárják ki, hogy az elkövetőnek társai is lehettek, de egyelőre nem találtak bizonyítékot, hogy a férfi bármely fegyveres csoporthoz tartozott volna.

Dorin Recean moldovai miniszterelnök tájékoztatása szerint a tádzsik férfi megszerezte egy határrendész szolgálati fegyverét, amikor éppen előállították. Maia Sandu moldovai elnök szerint az egyik áldozat egy határőr, a másik egy repülőtéri biztonsági őr volt, és az államfő részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak.

Európában akart bujkálni

Munteanu szerint a lövöldöző férfinál tádzsikisztáni útlevelet találtak, és Isztambulból érkezett a moldovai fővárosba. Zavartan és feszülten viselkedett, amikor moldovai beutazásának céljáról kérdezték. A lövöldözés akkor kezdődött, amikor éppen előállították, és át akarták kísérni a repülőtér egy másik pontjára, hogy felszállítsák egy Isztambulba tartó retúrjáratra.

Dragos Galbur moldovai politikus – saját forrásaira hivatkozva – azt állította, hogy a lövöldöző férfi maga is 10 lövést kapott, majd megműtötték, és továbbra is különleges rendőri erők felügyelik a kórházi őrizetét.

A tádzsikisztáni főügyészi hivatal tájékoztatása szerint a férfit Rusztam Asurovnak hívják, aki egy „szervezett bűnbanda” tagja, amely június 23-án elrabolta az egyik dusanbei tádzsik bank alelnökét. A hatóság szerint a bűnügyi nyomozás eddigi adatai szerint a dusanbei lakos Asurov azért menekült Törökországon keresztül Moldovába, hogy „az Európai Unió tagországaiban bujkáljon” – adta hírül az MTI.

Rovatok