Index Vakbarát Hírportál

Orosz miniszterhelyettes: Az ellenőrizetlen nukleáris fegyverkezési verseny katasztrofális lenne

2023. július 1., szombat 12:32

Szergej Rjabkov, az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese az atomsorompó-szerződés aláírásának 55. évfordulója alkalmából adott interjút a TASZSZ-nak. Szerinte az egyezményre a legnagyobb fenyegetést a Nyugat jelenti.

2023. július 1-je az atomsorompó-szerződés aláírásának 55. évfordulója. A szerződés, aminek már 191 ország részese, legalizálta Nagy-Britannia, Oroszország, Kína, Franciaország és az Egyesült Államok nukleáris arzenálját, biztosítva ezen országok számára a nukleáris hatalmi státuszt, amennyiben garantálják, hogy nem adnak át nukleáris technológiát olyan államoknak, amelyek nem rendelkeztek korábban ilyen fegyverekkel.

A szerződés 55. évfordulójának napján Szergej Rjabkov, az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese, aki az atomsorompó és a fegyverzet-ellenőrzés területét felügyeli, a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjújában beszélt arról, hogy ma is ez a szerződés a legnagyobb biztosíték a nukleáris békére, de szerinte a nyugati országok nagyon veszélyesen bánnak a nukleáris erőikkel.

Szerinte a jelenlegi helyzet, amely az atomsorompó és a fegyverzet-ellenőrzés modern struktúráját alkotó szerződések körül kialakult, összességében nem ad okot optimizmusra.

Ennek fényében az atomsorompó-szerződés továbbra is megőrzi jelentőségét mint a nemzetközi biztonság és stabilitás biztosításának egyik legfontosabb mechanizmusa. Természetesen vannak bizonyos kockázatok a sikeres végrehajtását illetően, de ezeket nem szabad eltúlozni

– fogalmazott. Azt is kijelentette, szerinte az ellenőrizetlen nukleáris fegyverkezési verseny katasztrofális lenne.

Veszélyben az atomsorompó?

Szerinte a kockázatok főként abból adódnak, hogy számos ország, leginkább a nyugati országok a szerződést saját politikai érdekeik érvényesítésének eszközének tekintik, ami nem segíti elő az atomsorompó-rendszer megerősítését.

A Nyugat számára a szerződés gyakran ürügyként szolgál bizonyos nem nukleáris országokkal szembeni diszkriminációra. Azt állítják, hogy a szerződés rendelkezései garantálják számukra az atomenergia és a nukleáris technológiák békés célú felhasználásának jogát

– mondta a miniszterhelyettes.

Szerinte jelenleg nincs valódi globális szintű fenyegetés a szerződést illetően, tehát nem fogja egyetlen állam sem megtámadni, nem fognak kifarolni belőle. Azonban nagyon veszélyesnek nevezte a fegyverkezési versenyt, amelybe szerinte a NATO Kínát és Oroszországot szeretné belekényszeríteni.

Belaruszba telepített nukleáris fegyverek

A Belaruszba telepített fegyverarzenálról elmondta, szerinte a NATO folyamatosan kiterjeszti a nukleáris arzenálját egyre közelebb Oroszországhoz.

Az orosz–belorusz együttműködés keretében hozott intézkedésekkel ellentétben pedig az amerikai atomfegyvereket több ezer kilométerre telepítik az amerikai területtől, hogy gyorsan elérhessék az oroszországi célpontokat

– fogalmazott. 

Ígéretet tett arra, hogy nem lépik túl nemzetközi kötelezettségeik kereteit, beleértve az atomsorompó-szerződésben foglaltakat sem.

Rovatok