Index Vakbarát Hírportál

Orosz hadihajók köröznek Tajvan közelében

2023. július 1., szombat 09:24

Két orosz hadihajót észleltek Tajvan és a japán Okinava-szigetek közelében az elmúlt négy napban – jelentette be a japán védelmi minisztérium pénteken éjjel, miután Tajvan már a héten hasonló bejelentést tett.

A tajvani védelmi tárca kedden azt közölte: két orosz fregattot látott a sziget keleti partjainál, válaszul repülőgépet és hajókat küldött az ellenőrzésükre.

Tokió júniusban kijelentette, hogy a japán területek közelében zajló folyamatos orosz katonai tevékenység, beleértve a kínai hadsereggel folytatott közös hadgyakorlatokat is, „komoly aggodalomra” adnak okot a japán nemzetbiztonság szempontjából.

Japán és Tajvan csatlakozott az Egyesült Államokhoz és szövetségeseihez, amelyek széles körű büntetőintézkedéseket léptettek életbe Oroszországgal szemben, miután Moszkva 2022. február 24-én háborút indított Ukrajna ellen.

A japán védelmi tárca tájékoztatása szerint két Sztereguszcsij típusú fregattot észleltek kedd reggel, 70 kilométerre délnyugatra a japán Jonaguni-szigettől, az Okinava prefektúrában található Tajvan közelében.

Az orosz hadihajók fel-alá haladtak a Jonaguni és Tajvan közötti vizeken, majd keleti irányba fordultak, és pénteken a Mijako- és Okinava-szigetek közötti vizeken tűntek fel – közölte a japán minisztérium közleménye, hozzátéve, hogy Tokió két japán hadihajót küldött ki az orosz hadihajók nyomon követésére.

Az Interfax orosz hírügynökség kedden jelentette, hogy az orosz csendes-óceáni flotta több hajója is a Fülöp-szigetektől északkeletre található Filippínó-tenger déli részén hajt végre hosszú távú tengeri manővereket.

Nemrég készültségbe helyezték a tajvani légvédelmet, miután 24 kínai katonai repülőgépet észleltek a szigetnél.

Rovatok