Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a lángolva futás világrekordja

2023. július 1., szombat 14:48

A 39 éves Jonathan Vero tűzoltó lángokba borulva, oxigénhiánytól szenvedve futott 272,25 méteren keresztül szülővárosában, Párizstól északnyugatra, Haubourdinban. Ezzel a teljesítménnyel két Guinness-rekordot állított fel június 30-án.

A „teljes testben lángolva” (és extra oxigén nélküli) futás eddigi rekordjára 68,02 métert vert rá, és megdöntötte a gyorsaságot is, 100 méteren 7,58 másodperccel tolta ki az eddig csúcsot – írja a New York Post. Mint mondta, azért volt fontos neki ez a füstölő performansz, mert

fel akarta hívni a figyelmet a tűzoltók munkájára, és meg akarta köszönni azok munkáját, akik kiképezték, és segítették fejlődését.

Barátai gyújtották meg ruháját, mielőtt elindult a gyilkos sprintre, és tűzoltó készülékkel követték is, nehogy valami végzetes történjen.

De Verónak sikerült megdöntenie a korábbi rekordokat, és ő maga állította le a versenyt, mikor már az ereje végén volt.

A Guinness-rekordok könyve szerint a leghosszabb, teljes testben lángolva futás rekordja nagyon sok kihívóra talált már, 2009 óta hétszer cserélt gazdát. Vero, aki nemcsak tűzoltó, hanem kaszkadőr is (miért nem vagyunk meglepve?), elmondta:

mindennap azon dolgozott, hogy megszerezze a két címet, amiről gyerekkora óta álmodott.

Mindig is rajongott a tűzért, és „soha nem hagyott fel a vele való játékkal”: szabadidejét a tűzzsonglőrködés, a tűznyelés és az „emberi fáklya” gyakorlása töltötte ki – vagyis az egész test lángba borítása.

És még ezek után sem akarja feladni, hiába döntött meg két rekordot, hiszen – mint mondta – annyi más tüzes kategória van még a rekordok között, ami legyőzésre vár.

Rovatok