Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Finnország nácikkal viccelődő gazdasági minisztere

2023. július 1., szombat 11:08

A finn kormány gazdasági minisztere, Vilhelm Junnila a „Heil Hitler!” köszöntéssel viccelődött, emiatt egy bizalmi szavazásra is sor került a parlamentben, amelyet bár megnyert, de végül napokkal később lemondott miniszteri tisztségéről.

Junnila mindössze 10 nappal azután mondott le, hogy éppen túlélte a bizalmatlansági szavazást, amelyet ellene indítottak – írja a  Politico .

Az incidens a szélsőjobboldali Finnek Párt helyi szervezete által márciusban Raisióban tartott rendezvényen történt. Ott Junnila megjegyezte, hogy a helyi pártelnök választási sorszáma 88 volt, ugyanaz, mint amelyet maga Junnila is kapott a 2019-es választásokon. A 88-as számot a neonácik körében széles körben a „Heil Hitler” köszöntés szimbólumaként ismerik, mivel a H az ábécé nyolcadik betűje, így a 88 a HH-t jelenti számukra.

Ezt követően újabb részletek kerültek napvilágra, amelyek szerint több alkalommal a nácikkal, holokauszttal viccelődött a miniszter. Végül egy bizalmi szavazásra is sor került a finn parlamentben, amelyet 95:86 arányban túlélt a politikus.

Szeretném kiegészíteni korábbi kijelentéseimet: remélem, mindenki számára világos, hogy határozottan és teljes mértékben elítélem a holokausztot, az antiszemitizmust és minden antiszemita cselekedetet

– írta a Twitteren lemondását bejelentve.

Junnila választási kampányában az „elgázosított” szó is szerepelt, amely ugyanaz a szó, mint amit az éppen Németországban megerősödő szélsőjobboldali AfD párt használt egy korábbi kampányában. 

Rovatok