Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország szerint küldetést teljesíthetnek a Wagner zsoldosai Belaruszban

2023. július 2., vasárnap 19:08

Lengyelország vasárnap közölte, hogy 500 rendőrt küld a Belarusszal közös határának megerősítésére, hogy megbirkózzon a bevándorlók növekvő számával, valamint a Wagner-zsoldoscsoport Belaruszba való költözésével járó esetleges fenyegetésekkel.

„A Belarusszal közös határon kialakult feszült helyzet miatt úgy döntöttünk, hogy 500 lengyel rendőrrel erősítjük meg erőinket a megelőző és terrorizmusellenes egységekből” – jelentette be vasárnap Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a Twitteren.

A Reuters szerint a most küldött rendőrök ahhoz az ötezer határőrhöz és kétezer katonához csatlakoznak, akik jelenleg a lengyel–belorusz határt védik.

A döntés előzménye, hogy Lengyelország régóta azzal vádolja Belaruszt, hogy mesterséges migránsválságot idézett elő a határon azzal, hogy a Közel-Keletről és Afrikából embereket szállítottak be, és megpróbálták őket a határon átpasszírozni.

A lengyel határőrség vasárnapi közleménye szerint szombaton 187 ember próbált meg illegálisan átjutni Lengyelországba Belaruszból. Hozzátették, hogy az illegális határátlépők száma az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt, bár jóval a 2021-es szint alatt van.

Anna Michalska, a határőrség szóvivője szerint a bevándorlócsoportok egyre agresszívabbak, és rendszeresen rátámadnak a lengyel határőrökre. Elmondása szerint idén már tizenhét járművet rongáltak meg, ebből tizenhármat csak júniusban.

A Wagner-csoport miatt is nagy az aggodalom

Stanislaw Zaryn, a különleges szolgálatok miniszterhelyettese és koordinátora a Reutersnek elmondta, hogy a nagyobb biztonsági jelenlét oka a Wagner-csoport zsoldosainak Belaruszba történő áthelyezése is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azon döntése, hogy a Wagner-csoport csapatainak felajánlotta a Fehéroroszországba való áttelepülést, a keleti NATO-tagállamokban aggodalmat keltett, és attól tartanak, hogy a zsoldosok jelenléte nagyobb instabilitást okoz a térségben.

Még mindig kérdés, hogy a Wagner-csoport részt vesz-e Lengyelország destabilizálásában, és hogy a migrációs útvonal koordinálásában is aktív lesz-e

– mondta Zaryn.

„Feltételezzük, hogy Wagner-zsoldosok nem regenerálódni mennek Belaruszba, hanem küldetést teljesítenek. Ez a küldetés irányulhat Lengyelország ellen, de Litvánia vagy Ukrajna ellen is” – tette hozzá.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok