Index Vakbarát Hírportál

A franciaországi zavargások elérték Svájcot is

2023. július 2., vasárnap 16:12

A rendőri erőszak miatt kitört franciaországi zavargások elérték Svájcot is: a rendőrség vasárnapra virradóra hét embert tartóztatott le a francia határhoz közeli Lausanne városában – jelentette a Keystone-SDA hírügynökség.

Több mint száz fiatal gyűlt össze a város utcáin, és okozott anyagi károkat az üzletekben. Az MTI azt írja, a hét letartóztatott közül egy 24 éves, a többi tizenéves. A rendőrség közleménye szerint a 24 éves férfi svájci állampolgárságú, a fiatalabbak – három fiú és három lány – portugál, szomáliai, boszniai, svájci, georgiai és szerb állampolgársággal rendelkeznek.

Franciaországban több mint négyszáz embert tartóztattak le a múlt éjjel kiújult zavargások miatt. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy kedden egy motoros járőr Nanterre-ben lelőtt egy 17 éves fiút.

A rendőr megállította az autót vezető fiút, és amikor az hirtelen elhajtott, egy rendőr a szolgálati fegyverével lelőtte. A fiatalt szombaton temették el. A haláláért felelősnek tartott rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték.

Az incidens számos városra kiterjedő erőszakhullámot váltott ki Franciaországban. Emmanuel Macron elnök a zavargások miatt lemondta a hétfőre és keddre tervezett németországi hivatalos látogatását.

Mint megírtuk, az erőszakos tüntetések ötödik éjszakáján a rendőrség könnygázt is bevetett a tüntetők ellen Marseille-ben. A zavargások kedd esti kezdete óta mintegy 2400 embert tartóztattak le, ennek több mint a felét az erőszakos tüntetések negyedik éjszakáján. Többen autókat gyújtottak fel, köveket és tűzijátékokat dobáltak a rendőrökre, valamint üzleteket fosztogattak.

Rovatok