Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a normandiai partraszállás utolsó túlélője

2023. július 3., hétfő 16:47

Léon Gautier, a normandiai partraszállás utolsó túlélője hétfőn meghalt. A veterán katona 100 éves volt.

Léon Gautier második világháborús hős hétfőn halt meg, a veterán katona 100 éves volt – közölte a lemonde.fr. Ő is ott volt a katonák között 1944. június 6-án, a normandiai partraszállás napján, a Kieffer Commando tagjaként. Ez volt az egyetlen francia osztag, amely részt vett a D–Dayen. Gautier 1922 októberében született, eredeti foglalkozása pedig autókarosszéria-készítő volt a második világháború kezdetén.  

A férfi 1940-ben csatlakozott a haditengerészethez, és még abban az évben részt vett a normandiai partok védelmében, a Courbet legénységének tagjaként. Szintén abban az évben hajtott végre missziókat a Le Gallois fedélzetén, majd áthelyezték a Surcouf tengeralattjáróra.

Élete vége felé elmondta, mi motiválta arra, hogy a fegyveres erők tagja legyen:

Amikor fiatal voltam, olyanok között nőttem fel, akik megélték a 1914–1918-as (első világ)háborút. Mindenki elvesztette valakijét körülöttem, és megtanultam, hogy utáljam a »bouche-t« (derogáló kifejezés a németekre). Akkoriban mindenki patrióta volt.

A normandiai partraszállás 1944. június 6-án történt, gyakran nevezik D–Daynek, illetve a „leghosszabb napnak” a második világháború alatt. A háború egyik kulcspontjának számító hadműveletben 156 000 katona vett részt.

Rovatok