Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország nem vetett véget az oderai halpusztulást okozó környezetszennyezésnek

2023. július 3., hétfő 19:58

A német kormány hétfőn azzal vádolta meg Lengyelországot, hogy nem vetett véget a két ország határán futó Odera folyó szennyezésének. A vízminőség romlása tömeges halpusztulást okozott.

Az Odera Lengyelország második leghosszabb folyója, felső szakasza a lengyel–német határt képezi. Forrása Észak-Morvaországban és Csehországban van, ahonnan a Szczecini-öbölnél a Balti-tengerbe ömlik. A mintegy 40 kilométer hosszú Gliwicei-csatornán június közepén 

HOZZÁVETŐLEG EGY TONNA HAL PUSZTULT EL.

Okaként az illetékes hatóságok az oxigénszint hirtelen csökkenését jelölték meg.

Először tavaly július közepén történt halpusztulás az Oderán, ezt követően augusztus végéig összesen 250 tonnányi haltetemet halásztak ki a folyóból. Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség februári jelentése szerint a mérgezést aranyalga okozta. Ennek az algafajnak az elszaporodásához az Odera magas sótartalma is vezethetett, amely ipari szennyvíz kibocsátása miatt is növekedett a nyári időszakban.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint 

feltehetően a lengyel szénbányákból származó szennyvíz idézte elő a katasztrófát.

„Egyre több jelét látjuk annak, hogy továbbra is sókat engednek az Oderába” – jelentette ki Christopher Stolzenberg, a német környezetvédelmi minisztérium szóvivője hétfőn. „A lengyel féltől nem érkezett válasz a sókibocsátás korlátozása iránti kérelemre” – tette hozzá.

Stolzenberg szerint hasonló halpusztulás az idén nyáron is bekövetkezhet, bár megjegyezte, hogy a magas hőmérséklet és a vízszint szintén közrejátszik az aranyalga elszaporodásában.

Mint mondta, a német illetékesek „minden szinten” igyekeztek figyelmeztetni lengyel partnereiket az újabb környezetvédelmi katasztrófa kockázatára.

Aleksander Brzozka, a lengyel környezetvédelmi és klímaügyi minisztérium szóvivője időközben megerősítette, hogy a varsói kormány „állandó kapcsolatban van a német féllel, és az aktuális állapotok alapján információcserét folytatnak”.

Rovatok