Index Vakbarát Hírportál

Orvoshiány miatt be kellett zárni egy kórházi osztályt Szatmárnémetiben

2023. július 3., hétfő 19:27

Orvoshiány miatt be kellett zárni július 1-jétől a szatmárnémeti megyei sürgősségi kórház cukorbetegeket ellátó osztályát – jelentette be hétfőn a partiumi egészségügyi intézmény.

Szatmár megye és a régió legnagyobb kórházának vezetése kénytelen volt bezárni a cukorbetegeket ellátó osztályát, miután jelenleg nincs szakember a működtetéséhez – idézte a kórház hétfői közleményét az Agerpres román hírügynökség.

Hozzátették: azután alakult ki akut orvoshiány az osztályon, hogy két orvos feladta állását, míg egy másik betegszabadságon, egy további orvos pedig gyereknevelési szabadságon van.

Hangsúlyozták, hogy egyelőre júliusra függesztik fel a tevékenységet, az újranyitás időpontját később közlik. Addig a betegeket a megye más, diabétesz kezelésére szakosodott orvost is foglalkoztató kórházaiba irányítják.

A KÖZLEMÉNY SZERINT A KÓRHÁZ TÖBB ALKALOMMAL IS MEGHIRDETTE BETÖLTÉSRE A MEGÜRESEDETT ÁLLÁSOKAT, DE SENKI NEM JELENTKEZETT, JELENLEG IS SZAKORVOST KERESNEK.

A térségben a korábbi statisztikák szerint jelentős, tíz százalék körüli a cukorbetegek száma.

Orvosok ezrei vándoroltak ki Nyugat-Európába 

Romániában egyre több egészségügyi intézmény számára okoz gondot az akut orvoshiány. Év elején a Hargita megyei mentőszolgálat hívta fel a figyelmet arra, hogy a székelyföldi megye több városában veszélyezteti a sürgősségi ellátást a mentőorvosok hiánya.

Az elmúlt hónapokban más romániai kórházakból is érkeztek hasonló jelzések, és az alapellátásban is egyre több a nyugdíjba vonuló, elsősorban vidéki háziorvos, akinek nincs, aki átvegye a praxisát.

Romániából orvosok ezrei vándoroltak ki Nyugat-Európába a jobb bérek és munkakörülmények miatt, és bár néhány éve emelték a fizetéseket, az egészségügyben dolgozók jelenleg is béremelést követelnek.

A román orvoskamara júniusi jelentése szerint az orvosok egyharmada kiégéssel küzd a túlfeszített munkatempó miatt, és a jelenség leginkább a fiatal, 35 év alatti szakembereket sújtja.

A szakmai szervezet felmérése kimutatta, hogy a fiatal román orvosok 57 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát. Ezek fele az elvándorlás okaként a romániai egészségügyi infrastruktúrát nevezte meg, a másik fele a kutatás, szakmai továbbképzés támogatása miatt választana külföldi munkahelyet.

Rovatok