Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán elnök tanácsadója szerint Putyin el akarja pusztítani Prigozsint

2023. július 4., kedd 06:14

Oroszország nem lesz képes megvédeni a Krímet – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, aki szerint Jevgenyij Prigozsin komoly fizikai veszélynek van kitéve, és ez folyamatosan növekszik, az orosz elnök el akarja pusztítani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már kiadta a parancsot Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök meggyilkolására – az ukrán elnök legfontosabb tanácsadója, Mihajlo Podoljak szerint. A Bildnek azt is hozzátette: „Putyinnak az okozza a hírnevét, hogy mindenkit félelemben tart. Személyes ügye, hogy Prigozsint minél hamarabb megsemmisítse.”

Podoljak szerint az orosz elnök Prigozsint el akarja pusztítani, majd úgy folytatta: „Az a benyomásom, hogy Prigozsin komoly fizikai veszélynek van kitéve, és ez csak folyamatosan növekszik.”

Podoljak úgy véli, a Wagner-főnök megmutatta, hogy az orosz elnök olyan ember, aki nem tud uralkodni a folyamatokon. Szerinte Putyin 24 óra leforgása alatt gyenge, névleges elnökké vált, és ez jelentős hatással bír rá nézve. Az elnöki tanácsadó szerint Prigozsin Szentpétervár és Minszk között ingázik. Továbbá szerinte Putyin „nem sokáig marad elnök, és elveszíti a hatalmát. Az orosz politikai rendszer átalakításának folyamata akkor kezdődik el, amikor érezhető taktikai vereséget szenvednek a harctéren. Ezt követően az elit megpróbálja majd átvenni a hatalmat.”

Úgy véli, ha Putyin elveszíti a hatalmat, meghal.

Podoljak cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Ukrajna az év végén kész lesz a béketárgyalásokra.

„Az ukrán elnök úr nagyon egyszerűen vázolta az álláspontunkat: elpusztítjuk az agresszorokat, akik a megszállt területeken tartózkodnak. A határoknak vissza kell térniük az 1991-es állapothoz, a Krímet is beleértve, ez elengedhetetlen. Nem következhet be, hogy a konfliktus befagy. Bármilyen tárgyalás, amely befagyasztáshoz vezet, lehetetlen. Hangsúlyozom, a jelentős taktikai vereségek a front összeomlásához és az orosz hadsereg frontról való elmeneküléséhez vezetnek. Oroszország nem lesz képes megvédeni a Krímet” – fogalmazott Mihajlo Podoljak.

Az elnöki tanácsadó szerint „hiányzik néhány eszköz: nagy hatótávolságú rakéták a logisztika megsemmisítéséhez, és szükségünk van a légi előnyre. Oroszország demoralizálódott a sikertelen felkelés után. Egyértelmű, hogy nem ura katonai képességeinek. Másrészt nagy szándék van arra, hogy Ukrajna előrelépéseket érjen el. Ezért előfordulhat áttörés, ami a front összeomlásához vezet, és visszaszorítja Oroszországot a határaihoz” – tette hozzá.

Újabb kemény üzenet

Az ukrán elnöki tanácsadó korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte Magyarország az Európai Unió tagjaként folyamatosan blokkolja az Oroszország elleni szankciókat, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az orosz vereséget.

Podoljak szerint Ukrajna jobban megfelel az uniós elvárásoknak, mint egyes tagállamok.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren fakadt ki Magyarországra, amely szerinte az uniós tagságát kihasználva hátráltatja az Oroszország ellen hozott szankciók érvényesülését. A politikus bejegyzésében azt írta: az a tagállam, amely támogatja Oroszország agresszióját, semmibe veszi az Európai Unió összes azon értékét és közösségi vívmányát, amely az európai kontinens egyesítésének alapját képezi.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok