Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna rendkívüli diplomáciai lépésre szánta el magát

2023. július 4., kedd 19:10

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nem szabad hagyni, hogy Georgia volt elnöke, Mihail Szaakasvili a börtönben haljon meg. A letartóztatott volt elnök éhségsztrájkba kezdett a börtönben, az állapota rohamosan romlik. Ezért Ukrajna súlyos diplomáciai lépésre szánta el magát.

„Nem szabad hagyni, hogy Mihail Szaakasvili a rácsok mögött haljon meg” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a korábbi georgiai elnök, Mihail Szaakasvili a börtönben éhségsztrájkba kezdett, az egészségügyi állapota pedig egyre súlyosabb, kórházba kellett szállítani, állapotát halálközelinek írják le. A volt elnök ügyére Ukrajna súlyos diplomáciai választ adott.

A letartóztatott volt elnök miatt Ukrajna hazaküldte a kijevi grúz nagykövetet – írja a Politico. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij attól tart, hogy Oroszország a grúz hatóságok keze által végez Szaakasvilivel. Szaakasvili 2004 és 2007, majd 2008 és 2013 között volt Georgia elnöke. Grúz útlevelétől 2015-ben fosztották meg, miután  felvette az ukrán állampolgárságot, majd Odessza kormányzójává nevezték ki. 

Kijev berendelte a grúz nagykövetet, és arra kérte, hogy 48 órán belül hagyja el Ukrajnát, hogy a georgiai kormánnyal hazájában tárgyaljon a kérdésről.

Zelenszkij azt követően döntött a diplomáciai lépésről, hogy Szaakasviliről borzalmas bírósági felvételek láttak napvilágot: ezeken súlyos betegnek látszik, és teljesen le van fogyva.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szerint a grúz nagykövet hazaküldése rendkívül durva diplomáciai lépés, de a georgiai kormány megérdemli, mert Szaakasvili halálát akarják. A volt elnököt még 2018-ban, távollétében ítélte el a grúz bíróság, a vád szerint Szaakasvili visszaélt hatalmával. 

A volt elnököt 2021-ben tartóztatták le, amikor titokban visszatért Georgiába, miközben Zelenszkij Nemzeti Reformtanácsának vezetőjeként tevékenykedett. Szaakasvili ügyvédei szerint a volt elnök ellen felhozott vádak politikai indíttatásúak, és az ítélet enyhítését kérik, hogy külföldön gyógykezelésben részesülhessen. Szaakasvili letartóztatása óta többször is éhségsztrájkba kezdett, így akart tiltakozni a vele szembeni bánásmód ellen. 

Látszik a felvételeken, hogy haldoklik. Ez tényleg ijesztő. Szaakasvili családja szerint folyamatosan romlik az egészségi állapota

– mondta Massimo D'Angelo, a volt grúz elnök amerikai ügyvédje.

Szaakasvili szembeszállt Oroszországgal a 2008-as háború idején, amikor a Moszkva által támogatott, helyi szeparatistákat támogató erők átvették az ellenőrzést Georgia dél-oszétiai régiója felett. A háború óta Grúzia mintegy 20 százalékát jelenleg is a Kreml csapatai és helyi szövetségesei tartják megszállva.

Rovatok