Index Vakbarát Hírportál

Marha jól jártak, akik Oroszországban maradtak, és ettől a Kreml is boldog

2023. július 4., kedd 21:00

Vannak olyan nemzetközi nagyvállalatok, amelyek az ukrajnai háború kitörése ellenére Oroszországban maradtak. Persze hatalmas bevételekre tettek szert, és jelentős összegeket fizettek be az orosz államkasszába. Így a Danone, a Pepsi és a Philip Morris is az ukrajnai háború jelentős finanszírozójává vált. Nem is reagálnak érdemben a megkeresésre.

Az ukrajnai háború kitörése után Oroszországban maradó nemzetközi nagyvállalatok több száz milliárdos árbevételt tudhatnak magukénak. A maradás nagy nyertesei közé tartozik a Danone és Philip Morris. A Politico egy ukrán tanulmány alapján azt írja, hogy a nemzetközi vállalatok mintegy 214 milliárd dolláros bevételre tettek szert, miközben 3,5 milliárd dollár adót fizettek be az orosz államkasszába.

Az ukrajnai háború kitörése után számos nagyvállalat döntött úgy, hogy kivonul Oroszországból, mert ezzel akart állást foglalni, vagy így akarta megőrizni tekintélyét és renoméját. Azok a cégek, akik maradtak, több milliárd dollárt fizettek be az orosz államkasszába. 

A B4Ukraine elnevezésű civil szervezet és a Kijevi Közgazdasági Iskola által készített, The Business of Staying című tanulmány szerint a globális vállalatok csak az oroszországi üzleteiken keresztül

214 milliárd dollár bevételt termeltek 2022-ben, és nyereségük után 3,5 milliárd dollár adóztak. A jelentés szerint csak a jéghegy csúcsa látszik, mert messze több adót fizethettek a nagyvállalatok. 

Azért, mert a munkabérek után fizetett adók, valamint az áfa nem szerepel a 3,5 milliárd dolláros adatban. A Kreml úgy tett szert erre a bevételre, hogy közben az Európai Unió már tizenegy Oroszország elleni szankciós csomagot fogadott el a háború kitörése óta. 

Bár a Kreml ilyen jellegű bevételeinek nagy része az amerikai székhelyű vállalatoktól származott, az uniós székhellyel rendelkező cégek 2022-ben 75,2 milliárd dollárt kerestek Oroszországban, és közel 600 millió dollárt adóztak. 

A háborút finanszírozzák 

A tanulmány szerint ezek az adóbevételek kivétel nélkül a háború finanszírozására mennek el. A Philip Morris dohányipari vállalatnak volt a legnagyobb bevétele tavaly Oroszországban, 7,9 milliárd dollár, és 206 millió dollár nyereségadót fizetett be az orosz államkasszába. A vállalat nem reagál a hírre.

A nagy versenytárs, a Japan Tobacco International 7,4 milliárd eurós bevételt tudhat magáénak. A vállalat szóvivője elmondta, hogy a JT Group felfüggesztette az új beruházásokat és a marketingtevékenységet Oroszországban, de a vállalat továbbra is gyárt és forgalmaz termékeket Oroszországban. „A működési környezet továbbra is nagy kihívást jelent” – fogalmazott a szóvivő.

A Danone 3 milliárd dolláros bevételt ért el Oroszországban.

A Danone vitatta ezt az összeget, azt állítják, hogy 2022-ben 1,39 milliárd eurót tett ki a bevételük, de a kutatás szerint a Danone két jogi személyen keresztül van jelen Oroszországban, amelyek együttesen több mint 3 milliárd euró nettó árbevételt értek el. A Danone nem kívánt reagálni erre. A jelentés szerint a Pepsi is mintegy 4,6 milliárd dollárt keresett Oroszországban. A Pepsi ezt nem kívánta kommentálni.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok