Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a szélvihar Szlovéniára, egy vonat is kisiklott

2023. július 4., kedd 13:16

Szélvihar és kiadós esőzés vonult végig Közép-Szlovénián. A víz épületeket és utakat öntött el, Zidani Most és Ljubljana között pedig kisiklott egy vonat – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) kedden.

A szlovén vasúttársaság szerint a mintegy 20 utast szállító vonat hétfőn este siklott ki, közvetlenül Sava vasútállomás előtt. A vonat a térségében tomboló vihar miatt csökkentette sebességét, de nem tudta elkerülni a balesetet, amelyet a sínekre omlott sziklatörmelék okozott. Szerencsére senki sem sérült meg – írták.

A Sava–Kresnice vasútvonalon is sziklaomlást jelentettek, ezért a Zagorje és Kresnice közötti pályát további értesítésig lezárták. Szikla omlott továbbá két autóbuszra is ugyanebben a térségben; két utas könnyebben megsérült.

Közel negyven bejelentés

A rendkívül heves vihar fákat döntött ki a helyükből, és tetőket szakított le. Tizenhat tűzoltóegységet riasztottak a károk elhárítására.

A Védelmi és Mentőközponthoz 39 esetről érkezett bejelentés, főként Ljubljanából, ahol több épületet elöntött a víz, egy jármű pedig egy elárasztott aluljárójában rekedt.

Litija településen egy középiskola tetőszerkezete rongálódott meg, Zagorje ob Savi községben pedig három házat öntött el a víz, és több tetőszerkezet is megrongálódott – számolt be a szlovén RTV.

Az egyik lakos videóra vette, amint a viharos eső elönt egy benzinkutat.

Rovatok