Index Vakbarát Hírportál

Több kínai repülőgép is megjelent Tajvan közelében

2023. július 4., kedd 08:54

Kínai repülőgépeket észleltek Tajvan közelében, amire a tajvani hadsereg is kénytelen volt reagálni magyar idő szerint kedd reggel.

Közép-európai idő szerint kedd hajnal 2 óra körül 24 kínai repülőgépet, köztük vadászgépeket és bombázókat észleltek Tajvan közelében. Tajvan figyelmeztetésképp repülőgépeket és hajókat küldött, és a rakétarendszerek is készültségben álltak – számolt be a tajvani védelmi minisztérium alapján az MTI.

Tajvannak, amelyet Kína a sziget határozott tiltakozása ellenére saját területének tekint, az elmúlt években majdnem mindennap szembesülnie kellett a kínai katonai repülőgépek bevetéseivel.

Kína nem mondott le arról, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan ellenőrzése alá vonása érdekében. Áprilisban hadgyakorlatokat rendezett a sziget körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

A tajvani kormány határozottan tiltakozik Kína szuverenitási igényei ellen, és fogadkozik, hogy megvédi magát, ha Kína megtámadja a szigetet.

Rovatok