Index Vakbarát Hírportál

Csaknem hét órát késett a Bukarest–Budapest-gyorsvonat Romániában

2023. július 4., kedd 13:20

Közel hétórás késést halmozott fel kedd reggelre a Bukarest és Budapest között közlekedő nemzetközi gyorsvonat, miután Brassó megyében meghibásodott a mozdonya – közölte kedden a Román Vasúttársaság (CFR).

A CFR közleménye szerint a Bukarest–Kürtös–Budapest útvonalon közlekedő, 472-es számú Intercity-járatnak menetrend szerint kedden reggel 8.50-kor kellett volna megérkeznie a magyar fővárosba.

Ebben az időpontban azonban még Románia területén tartózkodott, mivel hétfőn késő este a Brassó megyei Sárkány (Sercaia) település térségében meghibásodott a mozdonya, és a járat 380 perces késést halmozott fel.

A vasúttársaság közleménye szerint ennyi időbe telt, amíg megjavították a meghibásodást, és megérkezett a cseremozdony Brassóból, amelynek segítségével a szerelvény biztonságos körülmények között folytathatta útját.

A CFR szerint az utasok egy részét kérésükre a nagyszebeni nemzetközi repülőtérre szállították, hogy repülővel folytassák útjukat. A nagyszebeni vasútállomáson vizet osztottak a vonaton órákig vesztegelő embereknek, és Aradon is hasonlóképp várják őket.

„Sajnáljuk, és elnézést kérünk az utasoktól a jelentős késésért” – írta a CFR. A közlemény szerint a késés oka, hogy a meghibásodott mozdonyt működőképessé kellett tennie a műszaki személyzetnek ahhoz, hogy a szerelvényt bevontathassák a sárkányi állomásra, ahol rácsatlakoztatták a cseremozdonyt. „A kialakult helyzethez vezető okokat vizsgálóbizottság fogja feltárni” – zárta közleményét a CFR.

Romániában már-már mindennapos, hogy a mozdony meghibásodása miatt elakadnak a vasúti pályán, vagy késnek a vonatok. A múlt héten az Arad–Mangalia útvonalon közlekedő gyorsvonat futott be három és fél órás késéssel a tengerparti üdülőhelyre.

A román sajtó beszámolói szerint az elavult vasúti infrastruktúra és a nem megfelelően karbantartott mozdonyok, vasúti kocsik miatt egyes vasúti szakaszokon a vonatok kisebb sebességgel közlekednek, mint az Osztrák–Magyar Monarchia idején vagy a két világháború között.

Egy, a Hotnews hírportál által közölt, adatokkal alátámasztott összeállítás szerint a Brassó és Segesvár közötti 128 kilométeres távot napjainkban három óra alatt teszik meg, míg 1979-ben ez 1 óra 36 perc alatt sikerült. De már 1929-ben a gőzmozdony vontatta szerelvények is gyorsabbak voltak a mai vonatoknál, 2 óra 29 perc alatt teljesítették a távot.

Rovatok