Index Vakbarát Hírportál

Erdogan az „intézményi rasszizmust” okolja a franciaországi zavargásokért

2023. július 5., szerda 10:45

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az „intézményi rasszizmust” és az ország gyarmati múltját okolta a Franciaországban zajló országos zavargásokért.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a hétfői francia zavargásokért az „iszlamofóbiát” tette felelőssé, amelyet Franciaország gyarmati múltjához kapcsolt.

A gyarmati múltjukról ismert országokban a kulturális rasszizmus intézményes rasszizmussá változott. A Franciaországban indult események gyökere az e mentalitás által felépített társadalmi architektúra. A gettókra ítélt, szisztematikusan elnyomott bevándorlók többsége muszlim

– mondta Erdogan a televízióban.

Elítélte továbbá a zavargásokat kísérő széles körű fosztogatásokat.

A francia kormány azóta küzd a zavargások ellen Párizsban és országszerte, hogy egy rendőr agyonlőtt egy 17 éves, algériai származású, francia állampolgárságú fiút, miután ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor. A rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét, azonban az igazoltatásról készült felvétel ezt nem igazolta, ezért előzetes letartóztatásba helyezték, és szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene. 

Rovatok