Index Vakbarát Hírportál

Titkos küldetésre indult Vlagyimir Putyin „végítélete”

2023. július 5., szerda 16:19

Megörökítették a pillanatot, amikor a Brit Királyi Légierő (Royal Air Force, RAF) vadászgépei elfogták Vlagyimir Putyin orosz elnök „végítélet repülőgépét” a Balti-tenger felett.

A vadászgépek a közeli Észtországból indultak, ahol egy folyamatban lévő NATO-misszió részeként állomásoznak, és az átalakított Tupoljev Tu–214-est, valamint két Szu–30-as vadászbombázót kísérték át a nemzetközi légtéren.

A „Repülő Kreml” néven emlegetett repülőgép Kalinyingrád városából indult, majd oda is tért vissza. Repülés közben megközelítette a NATO határait – írja a The Sun.

Az elnöknek nyújt védelmet

Egyelőre nem tudni, hogy kik voltak a fedélzeten, bár egy forrás szerint Moszkva csak a Vlagyimir Putyinhoz hű magas rangú diplomaták, politikusok és üzletemberek számára engedi, hogy használják a gépet.

A The Sun forrása szerint nem kizárt, hogy ezúttal maga az orosz elnök is a fedélzeten tartózkodott, de ezt más, független forrásból még nem sikerült megerősíteni.

A rejtélyes repülés akkor történt, amikor a NATO vezetői a litvániai Vilniusba készülnek a jövő heti csúcstalálkozóra.

A merev szárnyú repülőgép a Tupoljev Tu-214-es utasszállító módosított változata, amelyet kifejezetten Vlagyimir Putyin számára fejlesztettek ki, hogy egy harmadik világháború esetén védelmet nyújtson számára – közölte korábban a Sputnik nevű orosz hírportál.

„A Tupoljev Tu–214SR, a Tu–214 módosított változata, az oroszok úgynevezett »ítéletnapi repülőgépe«. Légi irányítóállomásként és parancsnoki bázisként is szolgál. Arra tervezték, hogy egy nagyobb kataklizma vagy globális háború esetén mobil parancsnoki és irányító központot biztosítson az orosz vezetés számára” – írták a repülőgépről.

Ezek az elfogások élesen emlékeztetnek a NATO által biztosított kollektív védelem és elrettentés értékére. A RAF az elmúlt három hétben biztosította mind a tagállamok, mind a partnerországaink védelmét, és biztosak lehetnek abban, hogy továbbra is elkötelezettek vagyunk az európai biztonság megerősítése mellett azokkal együtt, akik osztoznak értékeinkben

– hívta fel a figyelmet Ben Wallace brit védelmi miniszter.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok