Index Vakbarát Hírportál

Négy ország perli Iránt a hágai bíróságon az ukrán utasszállító repülőgép 2020-as lelövése miatt

2023. július 5., szerda 17:47

Az Egyesült Királyság, Kanada, Svédország és Ukrajna szerdán pert indított Irán ellen a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságon az ukrán nemzeti légitársaság 752-es járatának 2020 januári lelövése miatt.

Az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járatát 2020. január 8-án tévedésből lőtte le az iráni légvédelem 176 emberrel a fedélzetén. Többségük iráni és kanadai állampolgár volt.

Irán azzal magyarázta a tévedést, hogy hadereje riadókészültségben volt egy esetleges amerikai támadás miatt, nem sokkal korábban ugyanis Teherán rakétákkal támadott olyan iraki támaszpontokat, ahol amerikai katonák állomásoztak.

Egy iráni bíróság idén áprilisban többéves börtönbüntetésre ítélte fegyveres erők az ügyben vétkes 10 tagját.

Az Irán ellen pert indító négy ország azonban „átláthatatlan látszateljárásnak" nevezte az iráni pert, és azt szeretné elérni a hágai bíróságnál, hogy a testület kimondja, Irán jogtalanul lőtte le az ukrán utasszállítót, és kötelezze Teheránt bocsánatkérésre és kárpótlás megfizetésére.

Mulasztás történhetett

A szerdán közzétett bírósági beadvány szerint az Egyesült Királyság, Kanada, Svédország és Ukrajna azzal érvel, hogy Irán „elmulasztotta megtenni a jogellenes és szándékos bűncselekmények elkövetésének megakadályozására irányuló minden lehetséges intézkedést, és a pártatlan eljárás lefolytatását a nemzetközi joggal összhangban".

A beadvány szerint Irán visszatartotta vagy megsemmisítette a bizonyítékokat, más országokat és a Forradalmi Gárda alacsony rangú személyzetét hibáztatta, továbbá megfenyegette és zaklatta az áldozatok családtagjait, illetve nem jelentette be az incidens részleteit az ENSZ szakosított intézményének, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek.

A múlt héten Irán eljárást indított Kanada ellen a nemzetközi törvényszéken, amiért az lehetővé tette, hogy az állítólagos terrortámadások áldozatai kártérítést követeljenek Teherántól.

Irán kérelmében egy 2022-es kanadai bírósági ítéletre hivatkozik, amely több mint 80 millió dolláros kártérítést ítélt meg annak 6 ember családjának, akik a repülőgép lelövése során vesztették életüket.

„Kanada egy sor jogalkotási, végrehajtási és bírósági intézkedést fogadott el és hajtott végre Iránnal és annak állami szemben, megsértve ezzel nemzetközi kötelezettségeit" – áll a bírósághoz benyújtott iráni keresetben.

Rovatok