Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy észak-koreai kémműhold

2023. július 5., szerda 10:38

Észak-Korea megpróbálta pályára állítani az első katonai felderítő műholdját, de az azt szállító rakéta percekkel az indítás után a tengerbe zuhant.

Észak-Korea első katonai felderítő műholdja még májusban zuhant a tengerbe az indítása után, amelyet követően vizsgálatot indítottak. Dél-Korea szerdán számolt be az eredményekről.

A rakéta és a műhold maradványait dél-koreai és egyesült államokbeli szakértők elemezték – közölte a hadművelet befejezése után a szöuli védelmi minisztérium. Az elemzés után azt állapították meg, hogy a kémműholdnak nem volt katonai haszna.

Észak-Korea közölte, hogy a kémműholdat az Egyesült Államok növekvő katonai jelenlétének szükséges ellensúlyozásaként fejlesztették ki a térségben. Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint rendkívül fontos volt ez a fejlesztés.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán is elítélte Észak-Korea május 31-i műholdfellövését, mivel az megsértette az ENSZ határozatait, amelyek megtiltják az atomfegyverrel rendelkező államoknak a ballisztikusrakéta-technológia alkalmazását.

A témáról itt írtunk bővebben.

Rovatok