Index Vakbarát Hírportál

Két ember meghalt a rendkívüli időjárás miatt, kiadták a vörös kódot Hollandiában

2023. július 5., szerda 17:51

Legalább két halálos áldozatot követelt eddig a Poly vihar Hollandiában, és milliókat szólítottak fel arra, hogy csak a legindokoltabb esetben hagyják el az otthonukat.

Az országos meteorológiai intézet „vörös kódú” viharjelzést adott ki az Amszterdamot is magában foglaló Noord-Holland tartomány lakosai számára. A Schiphol repülőtér több mint 400 járatot törölt, a vasúttársaságok pedig leállították az összes járatot az ország északi részén.

Hollandiában több millió embert figyelmeztettek arra, hogy maradjanak otthon, mivel a holland partoknál rendkívüli vihar csapott le, amely legalább két ember halálát okozta, és komoly fennakadásokat okozott a légi és vasúti közlekedésben – írja a Sky News.

Haarlem városában egy nő meghalt, amikor egy fa az autójára dőlt – közölte egy rendőrségi szóvivő.

Az AT5 helyi műsorszolgáltató közölte, hogy Amszterdamban két ember szintén megsérült, amikor fák dőltek az autójukra. Egy fa rádőlt egy lakóhajóra is, amely a város egyik történelmi csatornáján horgonyzott.

A Poly vihar heves esőzésekkel és erős széllökésekkel sújtotta Hollandiát, Amszterdam nyugati partján az egyik széllökés esetében több mint 90 mérföld/órás sebességet mérték – közölte az intézet.

A vihar Hollandia eddigi legsúlyosabbja a nyári hónapokban, és összességében a legerősebb 2018 januárja óta – közölte a Weeronline időjárási ügynökség.

Északnyugat-Németország egyes részein is erős széllökések pusztítottak, és a rendőrség közlése szerint a holland határhoz közeli Rhede városában egy gyalogos meghalt.

A Bild információ szerint egy 64 éves nőt kutyasétáltatás közben ért a halál. A fa rádőlt a hölgyre, a háziállat viszont túlélte az incidenst.

A német lap közlése szerint a vihar miatt 120 kilométer/órás, orkánerejű széllökésekkel érkezett meg a partvidékre.

Rovatok