Index Vakbarát Hírportál

Más nemzetiségű katonákról is megemlékeznének az úzvölgyi temetőben, tiltakozik az erdélyi szövetség

2023. július 6., csütörtök 06:21

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) történelemhamisítástól tartva elhatárolódott attól, hogy valamennyi nemzet katonáinak emlékhelyet alakítsanak ki az úzvölgyi temetőben – olvasható az MTI-nek küldött szerdai közleményben.

Az erdélyi magyar politikai alakulat országos elnöksége örömét fejezi ki, hogy eltávolították a sírkertből az illegálisan felállított betonkereszteket, de hozzáteszi, „hogy az egyetlen és valódi siker a nyílt provokáció, valamint az abból eredő, félelemkeltő és magyarellenes agresszió megelőzése lett volna”.

A Hargita megyei önkormányzat előző napi közleményére leírja, hogy külön emlékhelyeket hoznak létre az Úzvölgyében elesett különböző nemzetiségű katonahősöknek. Ezt azonban az EMSZ elfogadhatatlannak tartja.

A történelmi tények és a rendelkezésre álló dokumentumok és források bizonyítják: az úzvölgyi katonatemetőben nem nyugszanak román hősök – kizárólag az osztrák–magyar hadseregben szolgálatot teljesítő és hősi halált halt katonák –, így a különböző nemzetek képviselőinek állítandó emlékhely nem lehet más, mint a történelemhamisítás egy újabb eszköze

– szögezte le az EMSZ.

Rovatok